Van live web tot digitaal topstuk: website-archivering met de WCT

  • Dinsdag 21 november 2023

  • Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

  • 14.00 - 15.30 uur


B

Ben je onderzoeker die gebruikmaakt van webarchieven? Ben je betrokken bij het opbouwen van webcollecties? Of ben je gewoon geïnteresseerd in webarchivering? Dan is deze middag iets voor jou! Iedereen is welkom en je hebt geen uitgebreide technische kennis nodig. Je maakt kennis met de webcollectie van de KB en met de tool die hiervoor wordt ingezet: Web Curator Tool (WCT).


KB, Nationale bibliotheek heeft een van de grootste webcollecties van Nederland. Deze collectie bestaat uit websites die typerend zijn voor de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis. De gearchiveerde websites zijn te raadplegen in de leeszaal van de KB, maar hoe worden ze eigenlijk gearchiveerd? De KB gebruikt daar een tool voor: Web Curator Tool (WCT). Deze tool wordt door de KB, in samenwerking met de nationale bibliotheek van Nieuw-Zeeland, ontwikkeld. Tijdens deze sessie maak je kennis met de webcollectie van de KB en zoomen we in op de WCT. Ook is er mogelijkheid om de tool zelf uit te proberen.

Deze bijeenkomst vindt plaats in het kader van de Maand van het Digitaal Erfgoed. Iris Geldermans (Onderzoeker webarchivering) en Susanne van den Eijkel (metadataspecialist digitale preservering) beschikken samen over een brede kennis van collectievorming en preservering van digitale collecties. Na een korte introductie volgt een demo en zijn Iris en Susanne daarna beschikbaar om vragen te beantwoorden.

De locatie van dit event is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Gerelateerde evenementen

Start tweedaagse kennissessie Audiovisueel Archief en de AVG

Strandfoto’s, filmbeelden van actievoerders, of van leden van een kerkelijk genootschap… Als AV-collectiebeheerder kun je over dit soort beelden je hoofd breken: mag je ze…

Kennissessie

Maandag 28 oktober 2024

Online

14.00 - 16.00 uur

Zichtbaar
Open Maps Meeting: samenwerken aan historische kaarten

Ben je benieuwd welke mogelijkheden open source tools zoals Allmaps en MapReader bieden voor het toegankelijk maken van historische kaartverzamelingen? Kom dan naar de plenaire…

Event

Woensdag 6 november 2024

KB, nationale bibliotheek, Den Haag

10.00 - 17.00 uur

Bruikbaar
Symposium Oral History 2024: ‘Met elkaar’

Het symposium van Het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis” richt zich deze keer op de rol van communities, musea, wetenschappers, archieven en erfgoedinstellingen bij oral…

Symposium

Vrijdag 15 november 2024

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Amersfoort

10.00. -16.15 uur

Zichtbaar