30 jaar Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

  • Vrijdag 10 juni 2022

  • Hanzehogeschool, locatie Marie KamphuisBorg Groningen

  • 14.00-18.00 uur


H

Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) bestond in november 2021 dertig jaar. Wegens de toenmalige coronamaatregelen is het symposium verplaatst naar 10 juni 2022. Van videodagboek van Anne Frank tot Holocaust hologram – hoe kan nieuwe media ingezet worden om over de Tweede Wereldoorlog te vertellen?


In het oprichtingsjaar 1991 was het doel de herinnering aan de oorlog levend houden en, in het bijzonder, jongeren weerbaar maken en bewust maken van ontwikkelingen in de maatschappij. Dit streven is nog steeds de motor van het OVCG. Maar de manier waarop verhalen worden verteld, is enorm veranderd. Een verschuiving van een meer historische manier van vertellen naar een reflectie op de periode 40-45 met maatschappijkritische onderwerpen.

Ook de manier van vertellen is inmiddels volledig anders. Hoewel toen al veertig jaar na het begin van de oorlog, was er een grote groep die de oorlog bewust had meegemaakt. Hoe anders is dat nu. Het wegvallen van ooggetuigen is een hedendaags probleem waar iedereen die wil vertellen over de oorlog mee te maken heeft.

Deze ontwikkelingen en de opkomst van moderne technologieën zorgen voor nieuwe manieren om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog levend te houden én een jongere doelgroep te bereiken. Tegenwoordig wordt gebruikgemaakt van VR-technologieën, augmented reality en hologrammen om dit verhaal beter te laten overkomen.

Door sprekers met diverse achtergronden over deze thematiek aan het woord te laten, wordt duidelijk wat nieuwe media kan bieden in de overdracht van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast nemen scholieren deel aan dit symposium. Niet alleen als bezoeker, maar ze komen ook het woord om hun zienswijze te delen. Dit in combinatie met de mogelijkheid om zelf de nieuwe technologieën te ervaren en te ontdekken, maakt dat het OVCG het dertig jaar bestaan op een inspireerde en prikkelende wijze zal vieren.

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie