30 jaar Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

  • Vrijdag 10 juni 2022

  • Hanzehogeschool, locatie Marie KamphuisBorg Groningen

  • 14.00-18.00 uur


H

Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) bestond in november 2021 dertig jaar. Wegens de toenmalige coronamaatregelen is het symposium verplaatst naar 10 juni 2022. Van videodagboek van Anne Frank tot Holocaust hologram – hoe kan nieuwe media ingezet worden om over de Tweede Wereldoorlog te vertellen?


In het oprichtingsjaar 1991 was het doel de herinnering aan de oorlog levend houden en, in het bijzonder, jongeren weerbaar maken en bewust maken van ontwikkelingen in de maatschappij. Dit streven is nog steeds de motor van het OVCG. Maar de manier waarop verhalen worden verteld, is enorm veranderd. Een verschuiving van een meer historische manier van vertellen naar een reflectie op de periode 40-45 met maatschappijkritische onderwerpen.

Ook de manier van vertellen is inmiddels volledig anders. Hoewel toen al veertig jaar na het begin van de oorlog, was er een grote groep die de oorlog bewust had meegemaakt. Hoe anders is dat nu. Het wegvallen van ooggetuigen is een hedendaags probleem waar iedereen die wil vertellen over de oorlog mee te maken heeft.

Deze ontwikkelingen en de opkomst van moderne technologieën zorgen voor nieuwe manieren om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog levend te houden én een jongere doelgroep te bereiken. Tegenwoordig wordt gebruikgemaakt van VR-technologieën, augmented reality en hologrammen om dit verhaal beter te laten overkomen.

Door sprekers met diverse achtergronden over deze thematiek aan het woord te laten, wordt duidelijk wat nieuwe media kan bieden in de overdracht van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast nemen scholieren deel aan dit symposium. Niet alleen als bezoeker, maar ze komen ook het woord om hun zienswijze te delen. Dit in combinatie met de mogelijkheid om zelf de nieuwe technologieën te ervaren en te ontdekken, maakt dat het OVCG het dertig jaar bestaan op een inspireerde en prikkelende wijze zal vieren.

Gerelateerde evenementen

Symposium Oral History 2024: ‘Met elkaar’

Het symposium van Het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis” richt zich deze keer op de rol van communities, musea, wetenschappers, archieven en erfgoedinstellingen bij oral…

Symposium

Vrijdag 15 november 2024

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Amersfoort

10.00. -16.15 uur

Zichtbaar
Open Maps Meeting: samenwerken aan historische kaarten

Ben je benieuwd welke mogelijkheden open source tools zoals Allmaps en MapReader bieden voor het toegankelijk maken van historische kaartverzamelingen? Kom dan naar de plenaire…

Event

Woensdag 6 november 2024

KB, nationale bibliotheek, Den Haag

10.00 - 17.00 uur

Bruikbaar
KIA-kennissessie Taskforce Museumarchieven

De Taskforce Museumarchieven presenteert een eerste kennissessie. Op het programma staan de lancering van het KIA-platform Samenwerking Museumarchieven en een interactieve sessie ‘Spelen met het…

Event

Maandag 4 november 2024

N.t.b.

14.00 - 16.00 uur

Implementatie