Starten met je informatiebeleidsplan

 • Donderdag 22 september 2022

 • Delft

 • 10.00-15.00 uur


B

Binnen je organisatie wordt op verschillende manieren informatie over je collectie verwerkt en opgeslagen. Om grip te houden op deze informatiestromen en keuzes te maken voor het bewaren hiervan, biedt een informatiebeleidsplan uitkomst. Met de Informatieplanner kun je dit stap voor stap vormgeven. In deze cursus van Erfgoedhuis Zuid-Holland leer je hoe dit werkt.


Beeld: Glenn Carstens Peters via unsplash

Een informatiebeleidsplan is niet alleen handig om grip te houden op de informatiestromen en om keuzes te maken voor het bewaren hiervan. Voor geregistreerde musea is het zelfs verplicht om een up-to-date informatiebeleidsplan te hebben. Dit is vastgelegd in de herziene Museumnorm uit 2020. Ook voor een niet-geregistreerd museum, archief of historische vereniging, heeft het informatiebeleidsplan grote meerwaarde.

Met de onlangs gelanceerde tool Informatieplanner kun je op overzichtelijke wijze je informatiebeleidsplan stap voor stap vormgeven. Hierin leg je onder meer vast wat je visie op informatiebeleid is, welke collecties je digitaal aanbiedt en welke stappen je wilt maken om je digitale collectie houdbaar, bruikbaar en zichtbaar te maken.

In deze cursus wordt ingegaan op:

 • Wat is de informatieplanner? En uit welke onderdelen bestaat dit?
 • Welke keuzes maak je voor het digitaliseren van je collectie?
 • Ontwikkelen visie op informatiebeheer
 • Het invullen van de informatieplanner, stap voor stap
 • Volgende stappen en uitvoering, zoals het maken van een digitaliseringsplan.

Na de cursus heb je een conceptversie van je informatiebeleidsplan.

Gerelateerde evenementen

Fotograferen van je collectie

Om je collectie te kunnen ontsluiten en te delen, is het belangrijk om deze te fotograferen. De collectieregistratie verbetert namelijk enorm als je een foto…

Cursus

Dinsdag 28 mei 2024

Dordrecht. Rotterdam

10:00

  Zichtbaar
Kick-off Datawerkplaats Fryslân

Loop je er soms tegen aan dat je collectie-registratiesysteem tikfouten bevat, ontbrekende data of verouderde gegevens heeft? Stichting Erfgoed & Publiek heeft sinds kort een…

Event

Woensdag 19 juni 2024

Museum Heerenveen

13.00 -16.00 uur

  Implementatie