Ontdek hoe de Universiteitsbibliotheek Maastricht haar digitale collectie toegankelijker maakte met IIIF-functionaliteiten. In dit webinar delen Odin Essers (conservator Bijzondere Collecties) en Maarten Coonen (ICT-ontwikkelaar)…
Netwerkevent: lancering nieuwe Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2021-2024
Vandaag lanceren we de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2021-2024. Heb je je al opgegeven, dan heb je via je mailadres een link voor de live-stream ontvangen. Wil je er last minute bij zijn? Je bent van harte welkom! Schrijf je nog snel in.
Meld je last minute aan en ontvang de link naar de livestream
Het online NDE-event is bedoeld voor professionals die zich bezighouden met digitaal erfgoed of dat willen gaan doen. Vanuit de Kleine Komedie in Amsterdam maken we interactieve uitstapjes naar organisaties die actief aan de slag gaan met thema’s uit de strategie. Zo leer je meer over de invalshoeken van de strategie, ontmoet je nieuwe netwerkpartners en kun je de vertaling maken naar je eigen werksituatie. Hadassah de Boer verzorgt de presentatie.
Programma
Opening
De kern van de strategie – Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij OCW, en NDE-bestuursvoorzitter Afelonne Doek over de nieuwe Nationale Strategie
Verbindende schakels – Wouter Daemen van Huis voor de Kunsten Limburg over ondersteuning door digitaal-erfgoed-coaches
De makers komen eraan! – Josien Paulides van Het Nieuwe Instituut en Sanneke Huisman van LIMA over design en digitale cultuur
Smaak van de stad – Directeur Simone da Silva over het Rotterdamse erfgoedplatform DIG IT UP
Erfgoed op het podium – Archivaris Henrik Lillin over diverse perspectieven op het rijke archief van de Nationale Opera en Ballet
Wereldkunst op je schoorsteenmantel – Bob Ketting van FloatScans en Cindy Zalm van Museum Wereldculturen over storytelling met augmented reality
Dansen met drones – Choreograaf David Middendorp over het gebruik van erfgoed en technologie
Vooruitblik
Geactualiseerde Nationale Strategie Digitaal Erfgoed
Demissionair minister Van Engelshoven van OCW presenteerde op 15 maart jl. de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2021-2024. De uitvoering is sinds 2015 belegd bij partners binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed. De geactualiseerde versie sluit nog beter aan bij onze digitale wereld én is verbreed naar het erfgoed van de kunstensector en de creatieve industrie.
November de Maand van het Digitaal Erfgoed
In 2021 ronden we het intensiveringsprogramma ‘Erfgoed digitaal voor allemaal’ af. In november tonen partners in het netwerk de uitkomsten tijdens de Maand van het Digitaal Erfgoed. We presenteren resultaten en voorbeelden, geven workshops en uitleg over tools die zijn ontwikkeld. We zoeken cross-overs met het erfgoed van cultuurproducerende instellingen. Daarom delen het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur en Podiumkunst.net binnen hun sector de stand van zaken. En makers en gebruikers tonen wat er mogelijk is met digitaal erfgoed en welke nieuwe inzichten dit voor hen met zich meebrengt. Wil je meedoen of een spreker leveren, neem contact op met Elisabeth Wiessner, elisabeth.wiessner@netwerkdigitaalerfgoed.nl.
Gerelateerde evenementen
Met Publiek Domeindag vieren we dat de auteursrechtelijke restricties op veel werken vervallen die gemaakt zijn door mensen die in 1954 zijn overleden. Hun werk,…
IIIF, het acroniem voor het International Image Interoperability Framework, vindt steeds meer ingang in de brede cultuursector. Wil jij ook leren hoe je beelden kan…