Online Kennisplatform Educatie en Presentatie sessie: Good Practices

  • Donderdag 2 juni 2022

  • Online

  • 16.00-17.00 uur


T

Tijdens de sessie Good Practices, georganiseerd door het online Kennisplatform Educatie en Presentatie (KEP) van KIA, krijg je bijvoorbeeld te horen hoe erfgoedinstellingen hun collecties voor omgevingsonderwijs kunnen gebruiken. Verder presenteert Regionaal Archief Rivierenland zijn kleuterprogramma en  Historisch Archief Westland toont een lesprogramma waarbij leerlingen onderzoeken waarom een Westlands weeskind bij de VOC gaat.


Beeld: sasint via Pixabay

1.    Jacob Roep, Tresoar (Leeuwarden)

Omgevingsonderwijs als brug naar lokale tradities

Tijdens deze workshop laten we zien hoe erfgoedinstellingen hun collecties voor omgevingsonderwijs kunnen gebruiken. Als voorbeeld laten we een les over de Elfstedentocht zien die voor groep 5 en 6 ontwikkeld is. Misschien kent u nog een lokale traditie waarbij omgevingsonderwijs past. Daarover gaan we met elkaar in gesprek.

2.    Jacoline Zilverschoon, Regionaal Archief Rivierenland (Tiel)

De verzamelvrouw (groep 2)

Houd jij ook zo van verzamelen? De verzamelvrouw ook. Zij verzamelt spulletjes. Maar niet zomaar spulletjes. Nee, alleen papieren spullen. Maar er dreigt gevaar: plaagbeestjes! Tijdens de presentatie laten we meer zien over ons kleuterprogramma, dat tevens te gebruiken is door andere archieven.

* https://regionaalarchiefrivierenland.nl/verzamelvrouw

3.    Jolanda Faber, Historisch Archief Westland (Naaldwijk)

Jacob en de VOC (PO gr. 6-8)

Leerlingen onderzoeken waarom een Westlands weeskind bij de VOC gaat. Dit doen ze met twee documenten uit de Weeskamer van Naaldwijk, die zij in ons depot te zien krijgen. In een vervolgles onderzoeken ze zijn leven bij de VOC, met behulp van digitale bronnen.

* https://www.westlandcultuurweb.nl/ (plaatsing project op deze site volgt nog)

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie