Strandfoto’s, filmbeelden van actievoerders, of van leden van een kerkelijk genootschap… Als AV-collectiebeheerder kun je over dit soort beelden je hoofd breken: mag je ze…
Online Kennisplatform Educatie en Presentatie sessie: Good Practices
Tijdens de sessie Good Practices, georganiseerd door het online Kennisplatform Educatie en Presentatie (KEP) van KIA, krijg je bijvoorbeeld te horen hoe erfgoedinstellingen hun collecties voor omgevingsonderwijs kunnen gebruiken. Verder presenteert Regionaal Archief Rivierenland zijn kleuterprogramma en Historisch Archief Westland toont een lesprogramma waarbij leerlingen onderzoeken waarom een Westlands weeskind bij de VOC gaat.
1. Jacob Roep, Tresoar (Leeuwarden)
Omgevingsonderwijs als brug naar lokale tradities
Tijdens deze workshop laten we zien hoe erfgoedinstellingen hun collecties voor omgevingsonderwijs kunnen gebruiken. Als voorbeeld laten we een les over de Elfstedentocht zien die voor groep 5 en 6 ontwikkeld is. Misschien kent u nog een lokale traditie waarbij omgevingsonderwijs past. Daarover gaan we met elkaar in gesprek.
2. Jacoline Zilverschoon, Regionaal Archief Rivierenland (Tiel)
De verzamelvrouw (groep 2)
Houd jij ook zo van verzamelen? De verzamelvrouw ook. Zij verzamelt spulletjes. Maar niet zomaar spulletjes. Nee, alleen papieren spullen. Maar er dreigt gevaar: plaagbeestjes! Tijdens de presentatie laten we meer zien over ons kleuterprogramma, dat tevens te gebruiken is door andere archieven.
* https://regionaalarchiefrivierenland.nl/verzamelvrouw
3. Jolanda Faber, Historisch Archief Westland (Naaldwijk)
Jacob en de VOC (PO gr. 6-8)
Leerlingen onderzoeken waarom een Westlands weeskind bij de VOC gaat. Dit doen ze met twee documenten uit de Weeskamer van Naaldwijk, die zij in ons depot te zien krijgen. In een vervolgles onderzoeken ze zijn leven bij de VOC, met behulp van digitale bronnen.
* https://www.westlandcultuurweb.nl/ (plaatsing project op deze site volgt nog)
Gerelateerde evenementen
Ben je benieuwd welke mogelijkheden open source tools zoals Allmaps en MapReader bieden voor het toegankelijk maken van historische kaartverzamelingen? Kom dan naar de plenaire…
Het symposium van Het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis” richt zich deze keer op de rol van communities, musea, wetenschappers, archieven en erfgoedinstellingen bij oral…