NDE-vragenuur: Duurzame toegankelijkheid en doelgroepen

 • Donderdag 4 maart 2021

 • Online

 • 11.00-12.00 uur


B

Binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed loopt het project ‘Duurzame toegankelijkheid en doelgroepen’. Doel van dit project is bij te dragen aan een beter gebruik van digitaal erfgoed door bij de duurzame oplossing de beoogde doelgroep scherp in het vizier te houden. In dit NDE-vragenuur lichten we het project toe.


Afbeelding: Gerd Altmann via Pixabay

De ‘designated community’ uit OAIS (Reference model for an Open Archival Information System) speelt altijd al een rol bij digitale duurzaamheid, maar het concretiseren ervan is in de praktijk niet altijd eenvoudig. Toch is het gebruik van digitaal erfgoed de enige manier om te verifiëren of duurzame toegankelijkheid geslaagd is. De onderzoeken naar klantgroepen, zoals recent binnen het domein Digitaal Erfgoed Zichtbaar gedaan, bieden interessante aanknopingspunten.

We gaan kijken of we met deze onderzoeksresultaten aan de slag kunnen. Zo willen we komen tot aanbevelingen hoe we (via metadata) doelgroepen beter van dienst kunnen zijn. Daarbij willen we enkele use cases opzetten en kijken we ook naar internationale ontwikkelingen, zoals de Levels of Born Digital Access.

Wil je meer weten over Duurzame toegankelijkheid en doelgroepen? Schuif dan aan op donderdag 4 maart. Projectleider Barbara Sierman vertelt en beantwoordt alle vragen!

Elke donderdag NDE-vragenuur

Het online vragenuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed is bij uitstek een plek om ervaringen en kennis laagdrempelig te delen. Elke week staat een ander onderwerp rondom digitaal erfgoed centraal. Experts schuiven aan om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Je kunt elke donderdag tussen 11 en 12 uur aanhaken, je bent van harte uitgenodigd. Aanmelden voor het vragenuur hoeft niet, sluit gewoon aan via deze link: zoom.us/j/99332281218.

Gerelateerde evenementen

CLARIAH Conference 2024

Ontdek de interdisciplinaire impact van CLARIAH in de geesteswetenschappen. Doe mee om te leren, te trainen en deel te nemen aan praktische sessies waarin Clariah-Plus…

  Donderdag 13 juni 2024

  ECC Leiden

  9.30 - 18.00 uur

   Symposium WO2-erfgoed: innovatie en ethiek

   Innovatieve methoden en nieuwe technieken om het publiek te bereiken met verhalen over de Tweede Wereldoorlog bieden kansen, maar roepen ook vragen op: welke ethische…

   • Symposium

   Donderdag 6 juni 2024

   De Bazel, Amsterdam

   13.00 - 16.40 uur

    Zichtbaar