NDE-vragenuur: authentieke toegang tot webarchieven door browseremulatie

 • Donderdag 18 februari 2021

 • Online

 • 11.00-12.00 uur


H

Het archiveren van websites is een ding. Maar hoe stelt een erfgoedinstelling ze vervolgens op een authentieke manier beschikbaar voor gebruikers? Claudia Roeck (Beeld en Geluid) vertelt over haar onderzoek naar het emuleren van webbrowsers.


Beeld: Geralt via Pixabay

Webbrowsers spelen een belangrijke rol bij het op een authentieke manier beschikbaar maken van een gearchiveerde website. Want je wilt wel dat de gearchiveerde website precies zo oogt als hoe ze er oorspronkelijk uitzag. Een oplossing is het emuleren van webbrowsers: het nabootsen van een browser in een andere computeromgeving. Op termijn krijgen alle webarchieven hiermee te maken, aldus onderzoeker Claudia Roeck.

In het NDE-vragenuur vertelt ze hoe je nu en in de toekomst historische websites en webcollecties op een authentieke manier beschikbaar kunt stellen. De voertaal is Engels.

Elke donderdag vragenuur Netwerk Digitaal Erfgoed

Het online vragenuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed is bij uitstek een plek om ervaringen en kennis laagdrempelig te delen. Elke week staat een ander onderwerp rondom digitaal erfgoed centraal. Experts schuiven aan om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Je kunt elke donderdag tussen 11 en 12 uur aanhaken, je bent van harte uitgenodigd. Aanmelden voor het vragenuur hoeft niet, sluit gewoon aan via zoom.us/j/99332281218.

Gerelateerde evenementen

CLARIAH Conference 2024

Ontdek de interdisciplinaire impact van CLARIAH in de geesteswetenschappen. Doe mee om te leren, te trainen en deel te nemen aan praktische sessies waarin Clariah-Plus…

  Donderdag 13 juni 2024

  ECC Leiden

  9.30 - 18.00 uur

   Symposium WO2-erfgoed: innovatie en ethiek

   Innovatieve methoden en nieuwe technieken om het publiek te bereiken met verhalen over de Tweede Wereldoorlog bieden kansen, maar roepen ook vragen op: welke ethische…

   • Symposium

   Donderdag 6 juni 2024

   De Bazel, Amsterdam

   13.00 - 16.40 uur

    Zichtbaar