IIIF, het acroniem voor het International Image Interoperability Framework, vindt steeds meer ingang in de brede cultuursector. Wil jij ook leren hoe je beelden kan…
NDE-vragenuur: authentieke toegang tot webarchieven door browseremulatie
Het archiveren van websites is een ding. Maar hoe stelt een erfgoedinstelling ze vervolgens op een authentieke manier beschikbaar voor gebruikers? Claudia Roeck (Beeld en Geluid) vertelt over haar onderzoek naar het emuleren van webbrowsers.
Webbrowsers spelen een belangrijke rol bij het op een authentieke manier beschikbaar maken van een gearchiveerde website. Want je wilt wel dat de gearchiveerde website precies zo oogt als hoe ze er oorspronkelijk uitzag. Een oplossing is het emuleren van webbrowsers: het nabootsen van een browser in een andere computeromgeving. Op termijn krijgen alle webarchieven hiermee te maken, aldus onderzoeker Claudia Roeck.
In het NDE-vragenuur vertelt ze hoe je nu en in de toekomst historische websites en webcollecties op een authentieke manier beschikbaar kunt stellen. De voertaal is Engels.
Elke donderdag vragenuur Netwerk Digitaal Erfgoed
Het online vragenuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed is bij uitstek een plek om ervaringen en kennis laagdrempelig te delen. Elke week staat een ander onderwerp rondom digitaal erfgoed centraal. Experts schuiven aan om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Je kunt elke donderdag tussen 11 en 12 uur aanhaken, je bent van harte uitgenodigd. Aanmelden voor het vragenuur hoeft niet, sluit gewoon aan via zoom.us/j/99332281218.
Gerelateerde evenementen
Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, meemoo en – voor het eerst – CLARIAH-VL, heten je welkom voor de 11e editie van IIIF-Friday. Tijdens IIIF-Fridays…
Digitalisering is ook in de archeologie onmisbaar: waar kun je archeologische data(collecties) vinden en plaatsen? Hoe navigeer je door de systemen, websites en databases? En…