NADD Kennissessie: Preserving Experience

  • Dinsdag 5 oktober 2021

  • Online

  • 16.30-18.00 uur


H

Hoe bewaar je – virtuele en echte – geleefde ervaringen? Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) organiseert een kennissessie waarin een aantal strategieën voor het archiveren van ervaringsgerichte evenementen centraal staan. Tijdens de workshop komen praktijkvoorbeelden uit de domeinen oral history en virtual reality aan bod.


Beeld: Virtual Bethel, Zack Lischer-Katz. Afbeeldingen met dank aan Zebulun Wood; lay-out ontworpen door Reed Scriven

Het herinneren van sociale bewegingen, historische gebeurtenissen, perioden die nu ’tijdperken’ worden genoemd, of gewoon het dagelijkse leven van vroeger kan complexe uitdagingen opleveren. Informatie kan ontbreken, contexten zijn al lang verloren, en hardware kan verouderd zijn.

Deze workshop gaat in op de conserveringsstrategieën die worden toegepast bij oral history en virtual reality. Eric Kluitenberg, medeoprichter van Tactical Media Files, zal dieper ingaan op het concept van ‘levend geheugen’ en zal benaderingen van en uitdagingen bij het archiveren ervan in de praktijk bespreken. Susanne Neugebauer van Atria, het onderzoeksinstituut voor gendergelijkheid en vrouwengeschiedenis, zal vertellen over oral history projecten. Zack Lischer-Katz van de Universiteit van Arizona bespreekt zijn onderzoek naar het archiveren van VR, waarbij de nadruk zal liggen op de manier waarop immersieve media archivarissen en conservatoren dwingen om opnieuw na te denken over conservering.

De kennissessie is gericht op studenten, onderzoekers en professionals met interesse of ervaring in het archiveren van ervaringen en immersieve media. Na de presentaties van de individuele sprekers is er tijd voor vragen en gesprek.

Gerelateerde evenementen

Kick-off Datawerkplaats Fryslân

Loop je er soms tegen aan dat je collectie-registratiesysteem tikfouten bevat, ontbrekende data of verouderde gegevens heeft? Stichting Erfgoed & Publiek heeft sinds kort een…

Event

Woensdag 19 juni 2024

Museum Heerenveen

13.00 -16.00 uur

    Implementatie