Expertmeeting Van data naar dienst

  • Dinsdag 19 november 2024

  • Het Huis Utrecht

  • 12.30 - 16.00 uur


E

Er komen steeds meer platformen zoals websites en apps die zich richten op het aanbieden van verbonden erfgoedinformatie. Wat gaat goed en wat kan beter? Op deze expertmeeting bespreken we de resultaten van een onderzoek, met de Architectuurblauwdruk voor dienstplatformen als vertrekpunt. Praat mee over verbeteringen en praktische oplossingen.


Waarom deze expertmeeting

De afgelopen jaren is het aanbod van erfgoeddata enorm gegroeid. Maar hoe maak je hier nu diensten zoals websites en apps mee voor je publiek? Deze vraag staat centraal in het NDE-programma. Vorig jaar verscheen de Architectuurblauwdruk voor dienstplatformen, gebaseerd op de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA). De architectuurblauwdruk schetst welke rollen en taken nodig zijn om platformen voor verbonden erfgoeddiensten te bouwen.

Inmiddels zijn er al allerlei platformen die zich richten op het aanbieden van erfgoedinformatie, en er zijn volop plannen voor nieuwe of verbeterde versies. Dit jaar is vanuit het NDE een inventarisatie en analyse uitgevoerd van de belangrijkste kenmerken van deze platformen, met de architectuurblauwdruk als vertrekpunt.

Wat gaat goed en wat kan beter? Welke eisen worden er aan data en functionaliteit gesteld, en hoe moeilijk of makkelijk is het om zo’n platform te bouwen? Zijn er overkoepelende oplossingen te bedenken – vergelijkbaar met het Termennetwerk en Datasetregister – die het werk kunnen vereenvoudigen?

Tijdens deze expertmeeting komen de eerste uitkomsten van dit onderzoek aan bod. Deelnemers kunnen ervaringen, uitdagingen en verbeterpunten bespreken. Zo kan worden gekeken waar nog werk ligt. De resultaten van dit onderzoek en de input van deze expertmeeting worden begin 2025 gepubliceerd en gebruikt voor de verdere aanscherping van de DERA.

Voor wie

Deze expertmeeting is bedoeld voor medewerkers van instellingen, ontwikkelaars van toepassingen en softwarebedrijven die dienstplatformen bouwen op basis van verbonden erfgoed. Ben je van plan om hiermee aan de slag te gaan? Dan is deze bijeenkomst ook voor jou interessant.

Programma en inschrijven

Het programma wordt na de zomer bekendgemaakt. Je kunt je nu al inschrijven voor de expertmeeting.

Gerelateerde evenementen