Disclosing Futures Rethinking Heritage – vol

  • 2 - 3 november 2022

  • Rotterdam

  • 10.00 - 18.00 uur


W

Wegens grote belangstelling zijn tickets voor de conferentie Disclosing Futures – Rethinking Heritage uitverkocht. Wil je er toch graag bij zijn? Meld je aan voor de wachtlijst! Zodra ticket(s) beschikbaar komen, ontvang je mail. Je hebt dan 6 uur om je ticket(s) te claimen.
Erfgoed innoveert. Dat zit deels in technologische vooruitgang, maar vooral in het bevragen van de huidige praktijk. Een collectie is geen neutrale weergave van het verleden, maar krijgt betekenis door de interactie met en interpretatie van een nieuwe generatie gebruikers. Dat maakt dat erfgoed per definitie toekomstgericht moet zijn. Op de conferentie Disclosing Futures – Rethinking Heritage, op 2 en 3 november in Het Nieuwe Instituut, gaan we in gesprek over de heroriëntatie op de erfgoedtaak en innovatie als voorwaarde voor duurzaam collectiebeheer.
 



‘Twee dagen inspiratie en kennisdeling voor erfgoedprofessionals, ontwerpers en het onderwijs.’


Het Nieuwe Instituut heeft met samenwerkingspartners en collega-instellingen een rijk en gevarieerd programma samengesteld over de toekomst en de taken van erfgoedinstellingen. De conferentie richt zich op praktijkprofessionals uit de erfgoedsector en hun collega’s in samenwerkingsverbanden bij (landelijke) brancheorganisaties, de overheid of aanpalende sectoren, nationaal en internationaal. Daarnaast worden ook ontwerpers, studenten en onderwijsinstellingen van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Een greep uit het programma

Op beide dagen zijn er parallelsessies om uit te kiezen en een aantal plenaire sessies. Een greep uit de het programma:

  • Alison’s Room I VR & Immersive Environments + Alison’s Room II: Expanding Archival Knowledge Through XR Design – Dirk van den Heuvel (JBSC/TU Delft), Paula Strunden, Angelika Schnell (Academy of Fine Arts, Vienna)
    Verkenning van de mogelijkheden van VR en XR voor nieuwe manieren van onderzoek en publieke presentaties van archiefdocumenten.
  • The Quality of Others – Thomas van Maaren (Picturae), Wilbert Helmus (NDE), Michelle van Lanschot (Wikimedia Nederland)
    Met het toepassen van LOD ontstaat een meer circulair cultuurbegrip. In het digitale domein liggen creatie en hergebruik, makers en gebruikers, immers heel dicht bij elkaar. Doordat ook anderen met collectiedata aan de slag gaan, ontstaan waardevolle verrijkingen. Hoe ga je als erfgoedorganisatie om met gevraagde en ongevraagde verrijkingen van anderen?
  • From Visitors to Users – Mirjam Verloop
    De redenen om een website over cultureel erfgoed te bezoeken, kunnen per persoon of per keer verschillen. Hoe zouden erfgoedinstellingen bij het ontwerpen van digitale producten rekening kunnen houden met de verschillende gedragsrollen en behoeften van gebruikers?
  • Keeping the Digital – Manon Janssens (Zaha Hadid Architects), Damjan Kokalevski (Architecture Museum Munich), Ania Molenda (HNI), Frans Neggers (HNI)
    Digitaal gecreëerde archieven brengen een complexe conserveringsvraag met zich mee: Hoe houd je het authentieke (digital born) informatieobject – zoals een tekening, render, 3D-model of animatie – levend en duurzaam toegankelijk?
  • A Practical Guide to Linked Open Data – Michelle Boon en Loïs Hutubessy (HNI), René Voorburg (KB)
    Over Linked Open Data (LOD) is veel te zeggen en nog veel meer te doen. Hoe zet je als instelling de eerste stappen? Want tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren. Het Nieuwe Instituut en de Koninklijke Bibliotheek (KB) laten zien hoe je collectiedata en de organisatie klaarstoomt voor LOD.
  • Reusing Heritage, the Living and Open Archive – Nienke van Schaverbeke en Kristina Petrasova (Beeld & Geluid), Douglas McCarthy (Europeana Archives), Saskia Scheltjens (Rijksmuseum), Maarten Zeinstra (Open Nederland), The Nehalennia
    Het aantrekken van nieuwe gebruikersgroepen, zoals makers en ontwerpers, die actief met een collectie aan de slag gaan, houdt een collectie levend. Welke toekomstscenario’s zijn er mogelijk voor creatief hergebruik van erfgoedcollecties? Hoe kunnen erfgoedinstellingen en externe partners op een duurzame manier samenwerken om kennisuitwisseling te bevorderen? En welke rol kunnen makers daarin spelen?
  • The Dutch Approach to the Development of a Digital Heritage Infrastructure – Enno Meijers (NDE), Bram Gaakeer (Ministerie van OCW), Laurens Sesink (Universiteit Leiden)
    De Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA) heeft als doel om de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed te realiseren met architectuurkaders. De essentie is het faciliteren van samenwerkingen tussen de verschillende bronhouders, beheerders van infrastructuur en aanbieders van diensten. In deze panelsessie wordt besproken hoe de Architectuurraad omgaat met instellingsoverstijgende en -specifieke vraagstukken, en met verschuivingen in het businessmodel van kleine en grote erfgoedinstellingen.
  • Play with SPARQL – Wouter Beek en Thomas de Groot (Triply)Het beheersen van SPARQL is een belangrijk als je met Linked Open Data aan de slag wilt gaan. Maar waar staat SPARQL eigenlijk voor? En hoe krijg je het onder de knie? Tijdens deze snelkooksessie leer je de basisbeginselen van SPARQL. Onder begeleiding van de experts van Triply maak je je eigen query! Voorkennis niet vereist.
  • Unwritten Rules – Felicia Garcia (Local Contexts), Carolina Pinto (HNI), Cindy Zalm (NMVW)
    Linked Open Data staan of vallen met toestemming en eigendom. Maar hoe gaan we om met erfgoed of culturele eigendommen van gemeenschappen die niet in staat zijn om op dergelijke infrastructuren in te grijpen?
  • Lancering The Other Interface – Gijs Broos (HNI), Dan Michaelson (Linked by Air)
    Gijs Broos, programmamanager van Architectuur Dichterbij, en Dan Michaelson, partner van het ontwerpbureau Linked by Air, presenteren het nieuwe collectieplatform van Het Nieuwe Instituut: The Other Interface. In hun presentatie komen het design, de functionaliteiten van het nieuwe platform en de toepassing van Linked Open Data aan de orde.

Registreren

Registratie geeft toegang tot een tweedaags programma vol inspirerende presentaties, intervisiesessies, debatten, workshops, netwerkmomenten en rondleidingen.

Praktische informatie

Dagen en tijden

02/11/2022   10:00 – 19:00
03/11/2022   10:00 – 18:00

Locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

Voertaal: Engels

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van Architectuur Dichterbij en van het programma van de conferentie Disclosing Futures – Rethinking Heritage? Schrijf je dan in voor de AD Nieuwsbrief

Gerelateerde evenementen

CIDOC 2024

De vijfdaagse conferentie CIDOC richt zich op het makkelijker (her)gebruiken van collectieinformatie. Verschillende inspanningen worden verkend, variërend in reikwijdte, inhoud, geografie of thema. Daarnaast worden…

Conferentie

Maandag 11 - vrijdag 15 november 2024

Rijksmuseum Amsterdam

10.00 - 16.30 uur

Implementatie
IIIF in actie: beelden uitwisselen voor beginners

IIIF, het acroniem voor het International Image Interoperability Framework, vindt steeds meer ingang in de brede cultuursector. Wil jij ook leren hoe je beelden kan…

Kennismiddag

Dinsdag 3 december 2024

Meemoo-kantoor, Gent

13.00 16.30 uur

Bruikbaar