De Metadata10Daagse

  • Woensdag 12 t/m vrijdag 21 mei 2021

  • Online

  • 14:00


H

Het begrip ‘metadata’ zal bij veel mensen niet meteen het hart sneller doen kloppen, ook niet bij vakgenoten. Vaak komen we niet verder dan registratiegegevens voor het toegankelijk maken van informatie of het beheren van diezelfde informatie.
Het KIA-platform Metadata vond dat daar maar eens verandering in moest komen: metadata is veel breder dan dat en is ook gewoon interessant.


Beeld: bluebudgie / Pixbay; bewerking: NDE

Waarom de Tiendaagse?

Aanleiding voor alles is de vervanging van Toepassingsprofiel Metagegevens Lokale Overheden (TMLO) en Toepassingsprofiel Metagegevens Rijksoverheid (TP Rijk) door Metagegevens Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie (MDTO). Alhoewel een flinke mond vol, zullen deze termen de gemiddelde KIA-bezoeker niet vreemd voorkomen.

Maar om nou tien dagen te vullen met deze norm, is misschien wat veel van het goede. Daar komt bij dat het gebruik van metadata in onze organisaties (of de organisaties waarvan we de archieven beheren) veel verder gaat dan alleen MDTO. Daarom is de Tiendaagse uitgebreid naar een veel bredere interpretatie van het begrip metadata.
Veel van de sessies hebben dus geen directe link met Record Management of archiefbeheer, maar laten wel zien wat er nog meer mogelijk is (en dus gebeurt) met metadata. En het zal niet verbazen dat dit soort ontwikkelingen uiteindelijk ook hun weg naar het archief vinden.

Gerelateerde evenementen

Workshop PREMIS/METS

Als onderdeel van de Thematiendaagse Metadata organiseert het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) een workshop over PREMIS en METS. Tijdens deze workshop hoor je alles…

Workshop

Woensdag 19 mei 2021

Online

14.30-16.30 uur

Houdbaar