CLARIAH & NDE Annual Conference 2022: Heritage meets Digital Humanities

 • Donderdag 24 november 2022

 • Muntgebouw Utrecht

 • 9.30-17.30 uur


D

De CLARIAH Annual Conference wordt dit jaar georganiseerd in nauwe samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed. De focus ligt op de CLARIAH digital humanities infrastructuur en het gebruik ervan door onderzoekers en andere professionals uit het erfgoedveld. Het programma biedt lezingen, debatten, interactieve presentaties, workshops en postersessies.


Programma

Dagvoorzitter van de conferentie is Kirsten Paulus.

Plenair

 • Inleiding: gesprek met Marcel van der Beek over het Muntgebouw Utrecht.
  Marcel is oud-conservator van het Geldmuseum.
 • Stand van zaken van Digital Humanities in interactie en samenwerking met het Nederlandse erfgoedveld. Gesprek met Afelonne Doek en Dirk van Miert.
  Afelonne Doek is directeur van het Nationaal Archief, rijksarchivaris en voorzitter van het NDE-bestuur. Dirk van Miert is hoofdonderzoeker van CLARIAH, directeur van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en Cultuur en universitair hoofddocent Vroegmoderne Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Samen beantwoorden zij vragen als: hoe ontmoeten academische onderzoekers en erfgoedprofessionals elkaar en wisselen zij hun kennis en expertise uit? Wat zijn voorbeelden van vruchtbare samenwerkingen en waarom? Waar zijn nog veel bruggen te slaan?
 • Keynote door Kathryn Eccles: Hashtag Heritage: How can social media contribute to placemaking and the collaborative construction of heritage?
  Kathryn Eccles is Senior Research Fellow aan het Oxford Internet Institute en Pembroke College. Zij zal spreken over haar werk op het snijvlak van onderzoek en digitaal erfgoed.

Parallelle sessies

 1. Onderzoek met erfgoedgegevens
  Tijdens de parallelle sessies presenteren onderzoekers hun onderzoeksresultaten waarbij ze gebruik hebben gemaakt van digitale erfgoeddatasets en tooling die is ontwikkeld in het kader van CLARIAH. Daarbij reflecteren ze op de mogelijkheden en uitdagingen van de gebruikte datasets en tools. Het onderzoek ligt op het gebied van: mediastudies, taalkunde, oral history, sociaal-economische geschiedenis
 2. Digitale ondersteuning voor erfgoed en onderzoek
  Deze sessie gaat over de digitale infrastructuur die wordt ontwikkeld door CLARIAH en het NDE. Met praktische use cases in erfgoedonderzoek als uitgangspunt word je bijgepraat over de deze infrastructuur en de roadmap hiervoor. Onderwerpen zijn onder meer: digitale ondersteuning, FAIR-gegevens en annotatie, linked data & data stories, veilige en grootschalige analyse van erfgoedgegevens.
 3. AI en erfgoed
  In de digitale wereld van onderzoek en erfgoed kan het onderwerp AI niet ontbreken. We laten zien hoe AI wordt gebruikt in onderzoek en erfgoed aan de hand van sprekende voorbeelden uit de praktijk. Deze sessie bestaat uit meerdere presentaties rond belangrijke AI-thema’s:
  – AI en eigen productieproces om collecties slimmer en anders te ontsluiten.
  – AI ten behoeve van diversiteit en inclusie.
  – Toegepaste AI ten behoeve van publiekservaring.
  – AI, erfgoed en uitdagingen.

Plenair

 • Poster- en demosessie
  Een uitgebreide poster- en demosessie biedt een indruk van de verschillende activiteiten op het snijvlak van onderzoek en erfgoed, ter inspiratie en discussie.
 • Get together & Connect
  Gedurende de hele dag en tijdens de afsluitende receptie kunnen professionals uit de erfgoed- en digitale geesteswetenschappen elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en nieuwe samenwerkingsverbanden aangaan. Eten en drinken wordt geserveerd in de Foyer, waar ook de posters van de Poster- en demosessie de hele dag te zien zullen zijn.

Registratie

Deelname is gratis, maar registratie is verplicht. We hopen je 24 november te ontmoeten. Schrijf je vandaag nog in!

Gerelateerde evenementen

iPRES 2024

De International Conference on Digital Preservation oftewel iPRES brengt professionals uit verschillende sectoren en domeinen samen om nieuwe en baanbrekende inzichten te delen op het…

Conferentie

16-20 september 2024

Gent

09:00

  Houdbaar
Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

  Implementatie