CLARIAH Annual Conference 2023

  • Donderdag 30 november 2023

  • Paushuize, Utrecht

  • 9.00 - 18.00 uur


C

CLARIAH bekijkt op 30 november, tijdens het jaarlijkse congres, wat er bereikt is, deelt geleerde lessen van de afgelopen jaren en richt de blik op de toekomst.


Op dit moment gebeurt er een hoop in de Digital Humanities (DH). Verzamelen van big data, ontwikkelingen in AI en digitalisering van allerlei bronmaterialen gaat in een steeds hoger tempo. Toch is voor veel mensen ‘digitaal werken’ nog steeds moeilijk, uitdagend of zelfs intimiderend.

Waar begin je? Welke tools werken goed en welke niet? Hoe leer je je studenten de benodigde DH-metoden en -technieken aan? Hoe implementeer je digitaal denken in je eigen onderzoek, of je nu een ervaren academicus bent of startende onderzoeker? Uiteindelijk droomt CLARIAH ervan dat iedereen toegang heeft tot digitale tools, data en andere bronnen en hiermee ook mee kan werken. En dat daarmee digitaal denken een tweede natuur wordt voor elke onderzoeker, student, docent en erfgoedprofessional.

Maak kennis met de mogelijkheden

Om een stap te maken in deze richting, is het thema van deze editie van het congres: ‘Digital Humanities for future education & research’. Iedereen die actief of geïnteresseerd is in dit onderwerp wordt van harte uitgenodigd om mee te doen. Van complete beginner tot doorwinterde expert, uiteenlopend van linguistiek tot kunstgeschiedenis. Er wordt een dagvullend programma verzorgd met plenaire sessies ’s ochtends en workshops in de middag. Er zijn workshops voor alle niveaus van digitale geletterdheid, verdeeld over 3 thema’s:

1) Digital thinking, linking and learning

2) From (heritage) data to research question

3) Digital scholarship and sustainable skills

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie