Bootcamp Duurzame Data voor de Heritage Sciences

  • 29 en 30 juni, 1 en 6 juli

  • RCE, Amersfoort

  • 10.00-13.00 uur


B

Ben je data steward, datamanager, of onderzoeker in de heritage sciences? Ben of word je verantwoordelijk voor het beheren van onderzoeksdata, of ga je onderzoeksdata beheren die verbonden zijn aan de (museale) collectie(s) van jouw organisatie? En wil je meer weten over het Nederlandse E-RIHS netwerk in wording, en je netwerk in de heritage sciences versterken? Dan is deze Duurzame Data Bootcamp iets voor jou.


Beeld: LoboStudioHamburg via pixabay

Programma

In het programma gaan we aan de hand van de thema’s uitdagingen en oplossingen voor digitale duurzaamheid, metadata en duurzaamheidsbeleid aan de slag met het maken van een datamanagementplan. Binnen deze opdracht formuleer je je eigen leerdoelen. Externe specialisten zorgen voor een specifieke introductie vanuit hun eigen vakgebied of organisatie. Voor de inhoud en oefeningen maken we gebruik van de online leeromgevingen van Essentials 4 Data Support en Leren Preserveren, twee gerenommeerde trainingsmodules voor respectievelijk onderzoeksdata en digitale erfgoeddata. De laatste ochtend presenteer je de resultaten van je zoektochten, vastgelegd in je datamanagementplan.

Opzet training

Binnen de training verwerf je de benodigde kennis en vaardigheden doordat het leren zich afspeelt in interactie met coaches, experts en medecursisten. De interactie vindt plaats binnen de vier bijeenkomsten en binnen de online leeromgevingen van Leren Preserveren en Essentials 4 Data support. Je maakt opdrachten, krijgt begeleiding en feedback van de coaches, je werkt samen met vakgenoten en woont presentaties van experts bij. Er is ruimte voor minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.

Reken op een studiebelasting van vier werkdagen. Dat is inclusief de bijeenkomsten in de ochtend. Je bereidt iedere bijeenkomst (thuis) voor.

Gerelateerde evenementen

Open Maps Meeting: samenwerken aan historische kaarten

Ben je benieuwd welke mogelijkheden open source tools zoals Allmaps en MapReader bieden voor het toegankelijk maken van historische kaartverzamelingen? Kom dan naar de plenaire…

Event

Woensdag 6 november 2024

KB, nationale bibliotheek, Den Haag

10.00 - 17.00 uur

Bruikbaar
Symposium Oral History 2024: ‘Met elkaar’

Het symposium van Het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis” richt zich deze keer op de rol van communities, musea, wetenschappers, archieven en erfgoedinstellingen bij oral…

Symposium

Vrijdag 15 november 2024

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Amersfoort

10.00. -16.15 uur

Zichtbaar
KIA-kennissessie Taskforce Museumarchieven

De Taskforce Museumarchieven presenteert een eerste kennissessie. Op het programma staan de lancering van het KIA-platform Samenwerking Museumarchieven en een interactieve sessie ‘Spelen met het…

Event

Maandag 4 november 2024

N.t.b.

14.00 - 16.00 uur

Implementatie