Vrijwilligersmuseum Vliegbasis Deelen zet handtekening onder NDE-manifest

3 september 2020


I

n het museum Vliegbasis Deelen vind je alles over de luchtverdediging in de Tweede Wereldoorlog. Ook het digitale collectiemateriaal neemt een belangrijke plek in. ‘We delen onze collectie graag met een groter publiek dan de fysieke museumbezoeker alleen,’ zegt bestuurslid Gerben Tornij. Reden om zijn handtekening onder het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed te zetten.


Foto van medewerkers van museum Vliegbasis Deelen met het ondertekende NDE-manifest

V.l.n.r.: de bestuursleden Geert Starink, Gerben Tornij, Michel Ronden, Jan Schijven en Robert Markus

Behoud van oorlogserfgoed

Vliegbasis Deelen, ten noorden van Arnhem, is in 1940 gebouwd door de Luftwaffe als onderdeel van het Duitse leger. Na de bevrijding is de vliegbasis gebruikt door Canadese militairen en vervolgens door de Nederlandse luchtmacht. Gerben vindt het van belang dat de gelaagde perspectieven van deze historische plek kunnen bijdragen aan verrijking van andere oorlogscollecties.

Online zichtbaarheid, naar meer en beter

Vorig jaar maakte het museum met hulp van Erfgoed Gelderland de overstap naar een nieuw collectieregistratiesysteem, Memorix Maior. Voortaan kunnen vrijwilligers vanuit huis aan de collectieregistratie werken. Bovendien worden de deskundige beschrijvingen van de militaire objecten, dankzij een API (Application Programming Interface), nu eenvoudig online getoond. En zijn de museumobjecten te bewonderen op collectiegelderland.nl en bij het Netwerk Oorlogsbronnen. De volgende stap? ‘Een betere ontsluiting van het online materiaal. Maar ook: een verdere digitalisering van foto’s en documenten,’ aldus Gerben.

Technische ontwikkelingen

Om het erfgoed beter toegankelijkheid te maken, wil het museum graag de nieuwste ICT-ontwikkelingen inzetten. Daarvoor is de hulp ingeroepen van Tim Stapel, digitaal-erfgoed-coach van de provincie Gelderland. ‘We maken dankbaar gebruik van zijn professionele kennis,’ aldus Gerben. En dat is niet voor niets. ’De luchtoorlog overstijgt de regionale geschiedenis, waardoor onze collectie van nationale waarde is,’ aldus Gerben.

Het manifest

Wil je meer lezen over het manifest of zien welke organisaties zich al hierbij hebben aangesloten? Bezoek dan de manifestenpagina op deze website. Of neem contact met ons op via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Manifest Netwerk Digitaal Erfgoed

Gerelateerd nieuws