Virtuele omgeving voor onderzoek naar preserveringstools in de maak

5 augustus 2020


E

Erfgoedorganisaties hebben steeds meer behoefte om met open source-preserveringstools te werken. Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en de Open Preservation Foundation (OPF) werken samen om een virtuele omgeving op te zetten waarmee erfgoedinstellingen preserveringstools kunnen testen.


Illustratie: Jørgen Stamp digitalbevaring.dk CC BY 2.5 Denmark

Groeiende behoefte

In 2019 hield de Open Preservation Foundation een survey binnen de internationale community en dit jaar deed het Netwerk Digitaal Erfgoed onderzoek naar gebruik van preserveringstools door Nederlandse erfgoedinstellingen (2020). Uit beide surveys blijkt dat er in de erfgoedsector een groeiende behoefte is om met open source-preserveringstools te kunnen werken. NDE en OPF werken nu samen om een virtuele omgeving op te zetten om deze tools te onderzoeken.

Testen van het prototype

Doel van het project is om een virtuele omgeving te realiseren, waarin de meest gebruikte open source-preserveringstools gaan draaien. Erfgoedinstellingen kunnen deze VRE (Virtual Research Environment) vervolgens gebruiken om preserveringstools te testen zonder dat ze deze tools zelf moeten installeren. De huidige versie van de VRE bevat Apache Tika, DROID, JHOVE en veraPDF. Het projectteam test nu het prototype van de VRE. Meer nieuws en resultaten worden na de zomer bekendgemaakt.

Meedoen?

Wil je de Virtual Research Environment ook testen? Of zijn er andere tools die je graag in de VRE terugziet? Heb je andere vragen? Laat het per mail weten via info@nationaalarchief.nl t.a.v.
Remco van Veenendaal en met VRE in het onderwerp.

Meer informatie

Meer informatie over de opzet van het project Preserveringstools en deelnemende organisaties vind je op de projectpagina op deze site. Lees ook het artikel ‘Trends in tools om digitale collecties te verwerken’ dat een toelichting geeft op de verkennende survey.

Op de hoogte blijven?