RKD lanceert linked open data-applicatie Artists4all

13 december 2019


H

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft in de Week van het Digitaal Erfgoed twee belangrijkste stappen gezet. Als eerste is de database RKDartists& nu beschikbaar als linked open data en meteen aangesloten op het Termennetwerk van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Én het RKD lanceerde de linked open data-applicatie Artists4All, waarmee externe kunst- en cultuurhistorici de database kunnen verrijken.


Portret van Evert Pieters met palet en penselen (ca. 1917), te vinden via RKDartists&

Geliefde database

RKDartists& is een van de databases van het RKD die binnen het culturele veld wordt beschouwd als een standaard voor gegevens over Nederlandse en Vlaamse kunstenaars door de eeuwen heen. Accurate gegevens zoals geboorte- en sterfdata, familierelaties en werkplekken van kunstenaars zijn vaak aan RKDartists& ontleend. Ook buiten het culturele veld is de database geliefd: zo geldt RKDartists& als een belangrijke bron voor Wikipedia.

Applicatie om gegevens te verzamelen

RKDartists& wordt sinds het ontstaan bijgehouden door medewerkers van het RKD, wereldwijd een van de belangrijkste onderzoekscentra op het gebied van de Nederlandse kunstgeschiedenis. Artists4All biedt nu de mogelijkheid om RKDartists& te verrijken met vakspecifieke en gevalideerde kennis door externe deskundigen. Deze waardevolle aanvullingen zijn vrijwel direct online beschikbaar voor het publiek.

Samenwerken aan linked open data

RKDartists& wordt beschikbaar gesteld als linked open data via het Termennetwerk van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Op deze manier kunnen andere instellingen de data uit RKDartists& gebruiken in hun eigen collectiebeheersysteem. Artists4All is ontwikkeld met de steun van het Mondriaan Fonds en het Netwerk Digitaal Erfgoed. Zowel het Mondriaan Fonds als het Netwerk Digitaal Erfgoed streven ernaar culturele informatie zo breed mogelijk beschikbaar te stellen.

Op de hoogte blijven?