Wil je preserveringstools uitproberen? In 7 stappen installeer je een virtuele testomgeving
Ben je bezig met (pre-)ingest van digitale objecten voor opname in het archief? En wil je preserveringstools uitproberen die dit werk vergemakkelijken – een must voor de digitale archivaris? Met behulp van de videotutorial installeer je eenvoudig de virtuele testomgeving met zes populaire tools. En dan: lekker testen!
Je herkent het vast wel. Erfgoedinstellingen krijgen steeds vaker erfgoed met daarin digitale objecten aangeboden. Wil je de digitale objecten en collecties goed archiveren, dan moeten ze aan een aantal eisen voldoen. Dit voorbereiden en controleren van de gegevens wordt (pre-)ingest genoemd. Denk aan een check op type bestanden, corrupte bestanden, encryptie, validatie van de data, controle op virussen, et cetera. Om deze processen goed te doorlopen, gebruik je verschillende preserveringstools.
Tools uitproberen in virtuele testomgeving
Als je nog nooit met deze tools gewerkt hebt, is het fijn om ze eens uit te proberen. Hiervoor gebruik je de Virtual Research Environment (VRE), een eenvoudig te installeren opensource-applicatie. Deze is geschikt voor Windows, maar ook voor Mac OS en Linux. De VRE heeft als bijkomend voordeel dat je de tools niet stuk voor stuk op je computer hoeft te zetten. Met de applicatie installeer je lokaal op je computer niet alleen een virtuele Linux-omgeving maar in een moeite door ook een zes populaire tools. Het gaat om Apache Tika, DROID, Handbrake, JHOVE, MediaInfo en veraPDF.
Online gids en een video tutorial
Misschien nog wat huiverig? Om de installatie nog makkelijker te maken ligt er nu een online gids en een videotutorial waarin we stap voor stap laten zien hoe je snel met de VRE aan de slag kan gaan. Van voorbereiding en installatie tot het starten van deze onderzoeksomgeving.
Bekijk alvast de videotutorial. Alles wat je verder nodig hebt, vind je via nde.nl/vre.