Met deze gids haal je meer uit je erfgoedsite

15 juni 2022


G

a je als erfgoedorganisatie je website doorontwikkelen? Of wil je met kleine aanpassingen je site gebruiksvriendelijker maken? Ideeën doe je op in de nieuwe NDE-publicatie ‘Haal meer uit je erfgoedsite; gids met praktische tips’.


Beeld: detail foto Singelloop door Utrecht (Weersingel), winnaar H. Visch, 1953. Fotocollectie Anefo  / Nationaal Archief

De afgelopen jaren hebben binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed allerlei onderzoeken plaatsgevonden naar hoe verschillende doelgroepen digitaal erfgoed gebruiken, van algemeen publiek, professionals (creatieve industrie, wetenschap en erfgoedsector) tot onderwijs. Dit heeft onder meer geleid tot inzicht in de zogeheten klantreizen naar digitaal erfgoed en tot acht gedragsprofielen van gebruikers. Er ligt nu dus een dik pak met onderzoeksrapporten.

Vertaling naar de praktijk

Om het collega’s in het erfgoedveld makkelijk te maken zijn alle onderzoeksresultaten vertaald naar de praktijk: wat betekenen ze voor de inrichting van een erfgoedsite? Het eindresultaat is een interactieve gids met praktische adviezen, alsook samenvattingen van de onderzoeksresultaten waar deze adviezen op gebaseerd zijn. Hiermee is de eerdere publicatie Maak je erfgoedsite gebruiksvriendelijk overbodig geworden omdat in de nieuwe gids álle doelgroepen een plek hebben gekregen.

Opzet van de gids

De adviezen in de gids zijn geordend volgens de vijf stappen van de klantreis naar digitaal erfgoed, van de gebruiker voor de start van zijn klantreis tot het terugkombezoek. Je kunt per stap door de adviezen lopen. Bovendien vind je bij de onderdelen Verdieping en Onderzoek extra informatie.

Aan de slag

Met deze gids kun je je eigen site toetsen aan de adviezen om erfgoedsites in te richten. Ook geeft de gids tips hoe je met kleine aanpassingen je site gebruikersvriendelijker maakt. En wil je je site doorontwikkelen of vernieuwen, ook dan is deze publicatie een handige leidraad. Goed om te weten: aan de gids hebben zowel onderzoekers van de eerdere gebruikersonderzoeken meegewerkt, als collega’s van erfgoedinstellingen. Die laatste groep heeft veel praktische ervaring ingebracht.

Gerelateerd nieuws