Herinneringscentrum Kamp Westerbork ondertekent NDE-manifest

6 mei 2021


H

Herinneringscentrum Kamp Westerbork deelt de verhalen van 107.000 tijdens WOII uit Nederland weggevoerde Joden, Sinti en Roma. Slechts 5.000 van hen keerden terug. Zowel op de historische plek van Kamp Westerbork als digitaal wordt de herinnering hieraan levend gehouden. De ambitieuze toekomstplannen van het Herinneringscentrum sluiten naadloos aan op ondertekening van het NDE-manifest.


Team Westerbork Digitaal tekent het NDE-manifest

Vraagbaak

Het Herinneringscentrum is als kenniscentrum een vraagbaak voor families en organisaties, zowel in binnen- als buitenland. We spreken met Christel Tijenk, hoofd kenniscentrum. ‘We beantwoorden hier vele vragen over de verschillende functies die kamp Westerbork in de loop der tijd heeft gekend. De rijke collectie bevat duizenden documenten, brieven, foto’s en objecten die samen de gelaagde geschiedenis van het kamp vormen.’

Bij de aanstaande vernieuwing van het kampterrein en museum is de interactie tussen publiek en de digitaal toegankelijke collectie van groot belang. Gerestaureerde filmbeelden van de welbekende ‘Westerborkfilm’ zijn straks voor het eerst op de plekken te zien waar ze in 1944 zijn opgenomen. ‘Zo blijft het verhaal levend,’ zegt Christel.

Unieke bronnen

Christel legt uit dat het kenniscentrum het uitgangspunt van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed hanteert: de gebruiker van erfgoed staat centraal. ‘Hoe we dat doen? Komende tijd werken we aan de online toegankelijkheid van onze database Een Naam en Een Gezicht. Uiteraard met uitzondering van privacygevoelige informatie, wat om veel maatwerk en contact met betrokkenen vraagt. Zo komen niet alleen unieke bronnen via verschillende platformen en applicaties breed beschikbaar voor het publiek. Ook zijn talloze levensgeschiedenissen te volgen, binnen de bredere context van de geschiedenis van Kamp Westerbork en de Jodenvervolging.’

Deltaplan collectiedigitalisering

Het Herinneringscentrum speelt al jaren een actieve rol in het digitaliseren van oorlogsbronnen. Niet alleen door deze te scannen, maar ook door de (handgeschreven) inhoud ervan toegankelijk te maken. Samen met andere partners in het Deltaplan collectiedigitalisering van Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 en Netwerk Oorlogsbronnen wordt nu een grote inhaalslag gemaakt in het ontsluiten van de eigen erfgoedcollecties. Dit alles, en meer, doet het Herinneringscentrum onder de naam ‘Westerbork Digitaal’.

Het manifest

In het Netwerk Digitaal Erfgoed werken de kunstensector, de creatieve industrie, erfgoedpartijen en vele andere partners samen om erfgoed naar de gebruikers te brengen. De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed, samengevat in het manifest, met de gezamenlijke doelstellingen vormt hierbij de leidraad. Staat jouw organisatie hier ook achter of zien wie het manifest al onderschreven hebben? Laat het weten via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Op de hoogte blijven?

Gerelateerd nieuws