HackaLOD 2019: Zin, Ziel en Theater

24 november 2019


W

at hebben een kerk, een bibliotheek en een gevangenis met elkaar gemeen? Het zijn de locaties waar de afgelopen jaren HackaLODs – of anders gezegd: culturele linked open data­hackathons – hebben plaatsgevonden. Ze worden georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek samen met bijvoorbeeld het Rijksmuseum, het KNAW Humanities Cluster en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Een nacht lang gaan deelnemers op zoek naar een virtual reality­toepassing, visualisatie, chatbot, game, installatie of dé killer app.


Foto: De Theaterloods

Kom naar de 5e editie van de HackaLOD in Radio Kootwijk

In de nacht van 29 op 30 november 2019 vindt de 5e editie van de HackaLOD plaats. Wil je de eindpresentaties bijwonen en stemmen voor de publieksprijs? Je kunt je nog aanmelden voor de HackaLOD Awards (inlcusief rondleiding door het zendgebouw van Radio Kootwijk).

Bijzondere locaties en verrassende resultaten

Sinds de eerste editie van deze hacka­ton in 2014 zijn de organisatoren erin geslaagd om in een overtreffende trap bijzondere plekken te vinden. Zo maakte de overnachting op veldbedden in de voor­malige penitentiaire inrichting in Utrecht diepe indruk op de deelnemers. En vorig jaar werd in de nacht doorgewerkt in een verstilde Posthoornkerk. Wie dat wilde, kon een hazenslaapje doen onder middeleeuwse gewelven in de kelder.

De resultaten van HackaLODs zijn altijd verrassend. Zo is er een ‘Bierbrouwerijenbrowser’ gemaakt. Handig als je een bokbier­tje met laag alcoholpercentage wilt, of op zoek bent naar ‘een brouwerij in Gelderland, zonder ketels, in 2018 gestart’. Ook leuk: alle bierliederen, waarvan de bladmuziek bij de Nederland­se omroep beschikbaar is. Een mooie illustratie van de kracht van linked data.

Creatieve HackaLOD 2019 in De Theaterloods, Radio Kootwijk

Dit jaar klappen de deelnemers hun laptop open in De Theater­loods. Midden in de natuur op de Veluwe, direct naast het oude zendstation Radio Kootwijk in een monumentale industriële loods. De Theaterloods noemt zichzelf ‘een kuuroord voor de ziel en de zaak’. Hun programma’s gaan over zingeving en ‘het diepere verlangen dat de basis vormt voor de toekomst’.

Bijzonder aan deze editie is de samenwer­king tussen hackers, theatermakers en muzikanten. Hackers delen op camera, in navolging van het tv­-programma Achter­werk in de kast, hun gemoedstoestand. Theatermakers stellen vervolgens een ‘nachtboek’ samen met opmerkelijke en misschien wel intieme nachtelijke ontboe­zemingen.

Gedurende de nacht gaan ook twee muzi­kanten aan de slag. Ze zorgen ervoor dat de deelnemers een muzikale boost krijgen. Boven­dien componeren de musici ter plekke nieuw werk, en vertellen ze verhalen over het digitale maakproces. Zo gaan kunst en cultuur, theater en muziek, digitaal en analoog samen door de nacht, op weg naar prachtige digitale noviteiten. Een ideale combinatie om mensen uit te dagen, op te laden, te inspireren en om met nieuwe energie en verlangen de toekomst in te gaan.

Gerelateerd nieuws