Geheugen van Nederland zoekt verhalen over familie

20 september 2022


H

Heeft je erfgoedorganisatie verhalen en gedigitaliseerd erfgoed over familie? Dan past dat mooi bij het nieuwe thema van de online campagne Geheugen van Nederland. Stuur je suggesties uiterlijk 14 oktober in.


Beeld: Siamese tweeling Tjitske en Folkje uit Friesland, succesvol gescheiden in 1954, Nationaal Archief, fotograaf onbekend, 1959

Met dit thema wil Geheugen van Nederland samen met het erfgoedveld aandacht besteden aan familieverhalen uit verschillende periodes en culturen. Je kunt met je aangedragen verhaal een zo breed mogelijk beeld geven van het fenomeen ‘familie’ in onze samenleving. Van boeren-, circus- of adellijke familie tot schippers- en kunstenaarsfamilie of een bekende familie uit het bedrijfsleven. Maar denk ook aan nieuwe manieren van samenleven, zoals een zelfgekozen familie en een bonusfamilie. Of kies juist voor het gemis van familie, zoals dat speelt bij adoptie en migratie, bij weeskinderen of bij uitgezonden militairen en hun achtergebleven geliefden. Ook verhalen over verwante onderwerpen als familiegerechten, -tradities en -taal zijn welkom.

Stuur je bijdrage uiterlijk 14 oktober naar redactie@geheugenvannederland.nl. Mocht je vragen hebben of even willen overleggen over een bijdrage, dan kun je naar dit adres een mail sturen.

Oproep redactienetwerkoverleg

Wil jij als medewerker van een erfgoedinstelling of -platform meedenken over de thema’s en de verhalen die we verzamelen voor het Geheugen van Nederland? Sluit je dan aan bij het redactienetwerkoverleg! Ongeveer 1x in de 2 maanden komen we digitaal bij elkaar om ideeën te bespreken voor de campagne op social en de website. Ook is er ruimte om kennis te delen over activiteiten en tentoonstellingen. Voor aanmelding of meer informatie: redactie@geheugenvannederland.nl.

Op de hoogte blijven?