Dit leerde de Universiteitsbibliotheek Maastricht over het implementeren van IIIF in Omeka S
De Universiteitsbibliotheek (UB) Maastricht heeft haar digitale beeldcollectie toegankelijker gemaakt door International Image Interoperability Framework (IIIF)-functionaliteiten te integreren in het Omeka S-collectie-informatiesysteem. Met dit project maakt de UB Maastricht collectiestukken zoals de eerste verzamelde editie van anatoom Andreas Vesalius nu breed beschikbaar. Andere organisaties kunnen leren van haar ervaringen.
Webinar 26 november: Zo implementeer je IIIF in Omeka S
In dit webinar delen conservator Bijzondere Collecties Odin Essers en ICT-ontwikkelaar Maarten Coonen van de UB Maastricht hun ervaringen en tips voor een succesvolle implementatie van IIIF in Omeka S.
Ik schrijf me inDe IIIF-integratie biedt (erfgoed)onderzoekers gestandaardiseerde toegang tot digitale collecties voor onderwijs en onderzoek. Via deze standaard kunnen zij digitaal erfgoed eenvoudiger doorzoeken, delen en hergebruiken, zowel binnen als buiten de academische gemeenschap. Daarnaast maakt IIIF historische bronnen en erfgoed toegankelijker en bruikbaarder voor een breed publiek.
Doordat IIIF gebruikmaakt van open source-technologie, sluit het aan bij het streven van de Universiteit Maastricht om kennisdeling en samenwerking te bevorderen. Het doorbreekt institutionele silo’s, waardoor onderzoekers afbeeldingen en metadata over de grenzen van instellingen heen kunnen vergelijken en koppelen, wat nieuwe onderzoeksmogelijkheden opent.
Belangrijkste geleerde lessen
- IIIF-modules vragen om maatwerk. Standaardmodules voor IIIF in Omeka S leverden niet direct een werkende omgeving op. Voor een gebruiksvriendelijke ervaring waren specifieke combinaties van modules en instellingen nodig. Details hierover zijn te vinden in dit Tech Talk-blogbericht.
- Kies het juiste bestandsformaat. Tests toonden aan dat het formaat van afbeeldingen grote invloed heeft op performance, opslagruimte en weergavekwaliteit. JPG-compressie met 80% kwaliteit blijkt het meest efficiënt voor IIIF-prestaties. Meer informatie staat in dit Tech Talk-blogbericht.
- Zet in op een divers team. Een multidisciplinair team en een flexibele werkwijze bleken waardevol voor een brede benadering van de vereisten. Focus daarbij steeds op de toegevoegde waarde voor de gebruikers van het collectiemateriaal.
De aanpak: van plan tot praktijk
Een projectteam van zes specialisten – een projectleider, twee ICT-ontwikkelaars en drie experts op het gebied van collecties en linked data – pakte het project gestructureerd aan. Ze begonnen met het helder krijgen van prioriteiten, met speciale aandacht voor beeldkwaliteit, zoekgemak en gebruikerservaring. Door te werken volgens de agile-methode, waarbij het team gestructureerd werkt en verbetert, konden ze snel inspelen op nieuwe inzichten. Een testperiode van vijf weken rondde het project af.
Documentatie en handleidingen gedeeld
Op Tech Talk, het technische blog platform van de UB Maastricht, deelt het projectteam zijn ervaringen. Je vindt hier uitgebreide documentatie, stapsgewijze handleidingen en verwijzingen naar vrij beschikbare broncode op GitHub. Met deze informatie kunnen organisaties zelf aan de slag met IIIF in Omeka S.