Workshop Scoremodel Digitale Duurzaamheid

  • Dinsdag 9 november

  • Gent

  • 13.00 - 15.00 uur


H

oe duurzaam ga jij om met het beheer van de digitale collectie van jouw organisatie? Met de uitgebreide vragenlijst ‘Scoremodel Digitale Duurzaamheid’ kom je erachter. Loop je ergens vast? Op 9 november helpt meemoo je een evaluatie te maken van je organisatie en haar technische infrastructuur.


Beeld: mohamed_hassan via Pixabay

Digitale duurzaamheid is een erg complex gegeven. Naast tools en een technische infrastructuur waarmee je je digitale collectie beheert, moet je ook de nodige kennis en vaardigheden in huis hebben voor het preserveren van deze collectie, en een duidelijk beleid. In het Scoremodel Digitale Duurzaamheid peilen we in totaal zeven aspecten die de duurzaamheid van je collectie bepalen.

Het Scoremodel, ontwikkeld in samenwerking met DEN en NDE, probeert de brede waaier aan facetten te bevragen in één checklist. Aan de hand van 56 vragen onderverdeeld in zeven clusters kunnen collectiebeheerders hun bewaarinfrastructuur toetsen aan de eisen van een Trusted Digital Repository. Op basis van de resultaten van de test kan je van start gaan met het actualiseren van een actieplan om de duurzame bewaring van en toegang tot je digitale collectie te verbeteren.

Wat staat er op het programma?

We starten met een introductie tot de verschillende aspecten die de duurzaamheid van je digitale collectie bepalen. Ook leggen we uit hoe het Scoremodel je helpt om die aspecten te evalueren en hoe je de tool kan gebruiken. Vervolgens bekijken we samen hoe je het eindrapport leest en je belangrijkste zwakke plekken identificeert. Aan het eind geven we je tips mee om je resultaten in een concreet actieplan te gieten.

Belangrijk! Wij vragen je om het Scoremodel twee weken voor de workshop in te vullen. De in het Scoremodel ingevoerde gegevens worden door ons geanonimiseerd en vervolgens ingezet als input voor de workshop.

Gerelateerde evenementen