Webinar Digitalisering in musea

  • Maandag 1 november

  • Online

  • 15.00 - 16.00 uur


D

e Museumvereniging organiseert op 1 november een inspirerend en informerend webinar op het gebied van digitalisering. Aan de hand van vier tafelgesprekken, onder leiding van moderator Aldith Hunkar, delen sprekers hun belangrijkste inzichten en tips. Over kansen en mogelijkheden die goede digitalisering bieden en mogelijke valkuilen.


Beeld: kotpolosat via 123.rf

Digitale kanalen en middelen worden steeds intensiever ingezet. Of het nu gaat om het digitaliseren van je collectie, een groter en diverser publiek aan je museum verbinden of simpelweg contact met collega’s; als museum in een veranderende samenleving ontkom je er niet aan. Tijdens het webinar worden de laatste ontwikkelingen en ervaringen gedeeld op gebied van digitalisering. Dit doet de Museumvereniging aan de hand van vier tafelgesprekken.

1. Museum

De gedigitaliseerde maatschappij zorgt ervoor dat je rol als museum verandert. Marieke Hermans, Productmanager Onderwijs Online bij Beeld & Geluid, schuift aan om te vertellen hoe zij hun digitale materiaal inzetten voor educatiedoeleinden. Het museum bouwt aan een toekomstbestendig online educatief mediaportaal op basis van de unieke en uitgebreide collectie van het Nederlandse audiovisuele media-archief voor de leercontext van de 21e eeuw. Ze werken samen met andere musea om de collectie te kunnen koppelen aan de lessen geschiedenis, maatschappijleer, natuur & techniek op scholen

2. Marketing & publiek

Veel musea hebben tijdens de coronaperiode meer dan tevoren hun digitale media moeten inzetten om hun publiek te bereiken. Wat hebben zij daarvan geleerd? En wat is blijvend als structureel (online) aanbod? Olga Coolen, directeur van het Philips museum in Eindhoven, vertelt over hun inzet van online rondleidingen tijdens de lockdown. Olga zal vertellen vanuit haar eigen ervaringen en in gesprek gaan met Lore Smit. Lore is online marketeer bij Universiteitsmuseum Utrecht. Dit museum is vanwege verbouwingen tot eind 2022 gesloten. Hoe blijven zij zichtbaar voor publiek?

3. Maatschappij

Laat je bijpraten over de laatste ontwikkelingen over het auteursrecht, de uitgangspunten van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en op welke manieren jouw museum kan aanhaken hierop. Aan tafel hebben we onder andere Annemarie Beunen, Senior Auteursrechtjurist bij de KB in Den Haag. Shannon van Muijden, Datamanager collectie bij Zuiderzeemuseum schuift ook aan. Zij zal gaan vertellen over het vijfjarige project om de Zuiderzeecollecties gezamenlijk te digitaliseren.

4. Museumkaart

Digitalisering heeft ook impact op het gebruik, faciliteren en de bedrijfsvoering van de Museumkaart. Tijdens de coronaperiode zijn de Museumkaarthouders trouw gebleven aan de musea. Het aantal kaarthouders daalde met 60.000, maar zit nog steeds op ruim 1,3 miljoen. Maar wat brengt de toekomst? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de binding met de Museumkaarthouders blijvend is en welke mogelijkheden biedt digitalisering? Jan van Kooten, directeur a.i. Museumvereniging, gaat hierover in gesprek.

Meer informatie

Het webinar is alleen toegankelijk voor medewerkers van bij de Museumvereniging aangesloten musea. De kosten voor deelname bedragen € 7,50. Aanmelden is mogelijk tot vrijdag 29 oktober 17:00 uur.

November 2021: Maand van het digitaal erfgoed

Het webinar Digitalisering in musea vindt plaats in het kader van de Maand van het Digitaal Erfgoed. De hele maand november delen we met elkaar de successen op het gebied van digitalisering van cultuur en erfgoed. Benieuwd wat er allemaal te doen is en aan welke workshops, lezingen en symposia je mee kunt doen?

Bekijk het programma