Met Publiek Domeindag vieren we dat de auteursrechtelijke restricties op veel werken vervallen die gemaakt zijn door mensen die in 1954 zijn overleden. Hun werk,…
Netwerkdag WO2NET 2023
Dit is de eerste netwerkdag van stichting WO2NET, een nieuwe organisatie waarin Netwerk Oorlogsbronnen en een deel van de activiteiten van de Stichting Musea & Herinneringscentra ’40-’45 een plek krijgen. WO2NET wil samen met alle partners in de erfgoed- en herinneringssector de betekenis van WOII levend houden en aan de actualiteit koppelen. Deze dag in de OBA staat in het teken van de interactie met het publiek, de gebruikers.
Programma
12.00-13.00 uur
Inloop met lunch
13.00-13.10 uur
Opening en welkom
Dagvoorzitter Roosje Keijser
13.10-13.40 uur
Stichting WO2NET
Introductie nieuwe directeur-bestuurder Ellen van der Waerden en voorzitter Raad van Toezicht Ingrid van Engelshoven.
13.40-14.30 uur
De wereld van de digitale zolderkamer speurneuzen
Tommy Hamelink, OSINT-onderzoeker
Finding the location WW1 & WW2 | Facebook
De meesten van u zullen bekend zijn met het werk van het vrijwilligersplatform Bellingcat. Maar veel van de door dit platform gebruikte technieken worden ook gebruikt voor historische gebeurtenissen. Tommy Hamelink zal u meenemen in de wereld van de digitale zolderkamer speurneuzen en moderne “open source” onderzoeken.
14.30-15.00 uur Pauze
Parallelle workshops (kies A, B OF C)
Workshop A | Crowdsourcing: de kracht van de massa
1+1=3
Thomas van Maaren, Susan de Thouars en Jesse de Vos, Netwerk Oorlogsbronnen
Meer dan 10 jaar geleden deed crowdsourcing zijn intrede in het Nederlandse erfgoedveld. Via een nieuw platform – velehanden.nl – werd een grotendeels onbekend publiek opgeroepen om de
informatie uit gescande militieregisters over te nemen. Sindsdien draagt crowdsourcing en publieksparticipatie bij aan het toegankelijk maken van bronnen in erfgoedland. Momenteel zijn er vele verschillende platformen om als vrijwilliger mee te helpen. In deze sessie zetten we crowdsourcing in de schijnwerpers. Samen met een panel waaraan o.a. het Nat. Museum van Wereldculturen,
Het Utrechts Archief, de Indische Genealogische Vereniging, VeleHanden en het CBG deelnemen, gaan we in gesprek over crowdsourcen in de praktijk: wat is de waarde ervan en wat zijn de geleerde lessen? Na dit vraaggesprek werpt het Stadsarchief Amsterdam een blik op het crowdsourcen van de toekomst.
Workshop B | De nieuwe rol van WO2 musea
Annette Schautt, directeur Stichting Musea en Herinneringscentra ‘40-‘45
De WO2 musea staan voor grote uitdagingen. De rechtsstaat staat onder druk, antisemitisme en racisme groeien en er woeden oorlogen overal om ons heen. Het vertellen van de verhalen van WO2 is niet meer genoeg. Hoe zorg je dat je boodschap beklijft en impact genereert? Hoe bereik je nieuw publiek en hoe leer je als museum van je doelgroepen? SMH40-45 heeft het afgelopen jaar verschillende learning communities opgezet en deelt graag de inzichten over impact, co-creatie en andere experimenten.
Workshop C | Een Kijkje in de Keuken: van bronnen naar personen en gebeurtenissen
Daan Raven en Micon Schorsij, afdeling Techniek Netwerk Oorlogsbronnen
Op Oorlogsbronnen.nl worden ruim 400.000 biografische tijdlijnen gepresenteerd, met gebeurtenissen die de impact van de Tweede Wereldoorlog op het leven van de persoon laten zien. De bronnen die wij hiervoor gebruiken zijn veelal persoonsvermeldingen op losse archiefstukken, zoals interneringskaarten, afkomstig van de archieven en andere erfgoedinstellingen uit ons netwerk. De relatie tussen verschillende vermeldingen over dezelfde persoon moet daarbij nog gelegd worden.
In deze workshop leggen we uit hoe wij losse persoonsvermeldingen uit zeer diverse bronnen met behulp van XSLT en matching strategieën integreren tot samenhangende tijdlijnen van uniek identificeerbare personen. We gaan in op detail- en kwaliteitsverschillen tussen de tijdlijnen en nodigen jullie uit om samen met ons na te denken over manieren om de kwaliteit te verbeteren en de data verder te verrijken. Wat zouden jullie nog meer willen zien op zo’n tijdlijn? En welke mogelijkheden tot kwaliteitsverbetering zijn er te identificeren?
Ook behandelen we de kanteling van records naar personen bij de deelnemers in ons netwerk. We laten aan de hand van voorbeelden van het CBG en Het Utrechts Archief zien hoe het belang van het denken in personen en gebeurtenissen ook bij archieven steeds groter wordt. We hopen dat deze inzichten ons helpen om beter op elkaar aan te sluiten en jullie data op een nog betekenisvollere manier te verwerken.
16.15 – 16.45 uur
Afscheid programmadirecteur Netwerk Oorlogsbronnen Puck Huitsing
Het programma NOB is afgelopen en NOB gaat verder in de stichting WO2NET. Daarom wordt er afscheid genomen van de programmadirecteur NOB, Puck Huitsing. Roosje Keijser leidt dit programmaonderdeel.
16.45 uur
Borrel
Aanmelden
Deelname is kosteloos, registratie verplicht.
Meld je vóór 6 september aan bij a.helfrich@niod.knaw.nl. Vergeet niet te vermelden of je van een lunch gebruik wilt maken en welke workshop je wilt volgen (A, B of C).
Het plenaire programma is livestream te volgen via http://bit.ly/wo2netwerkdag2023.
Gerelateerde evenementen
Ontdek hoe de Universiteitsbibliotheek Maastricht haar digitale collectie toegankelijker maakte met IIIF-functionaliteiten. In dit webinar delen Odin Essers (conservator Bijzondere Collecties) en Maarten Coonen (ICT-ontwikkelaar)…
IIIF, het acroniem voor het International Image Interoperability Framework, vindt steeds meer ingang in de brede cultuursector. Wil jij ook leren hoe je beelden kan…