Met Publiek Domeindag vieren we dat de auteursrechtelijke restricties op veel werken vervallen die gemaakt zijn door mensen die in 1954 zijn overleden. Hun werk,…
Maak kennis met Wikimedia’s kennisplatform voor erfgoedinstellingen
Om erfgoedcollega’s wegwijs te maken op Wikimedia wordt een kennisplatform met documentatie, handleidingen, tools en instructievideo’s opgezet. Zo kunnen organisaties zelfstandig aan de slag. Meer weten? Het eerste NDE-vragenuur na de zomervakantie staat in het teken van Wikimedia’s nieuwe kennisplatform.
Nieuw online kennisplatform
Wikimedia Nederland is gestart met de ontwikkeling van een online kennisplatform. De laatste jaren benaderen steeds meer erfgoedinstellingen Wikimedia Nederland voor ondersteuning. De capaciteit voor begeleiding en ondersteuning is echter beperkt. Daarom is Wikimedia bezig om een kennisplatform op te zetten met documentatie, handleidingen, tools en instructievideo’s waarmee erfgoedorganisaties zelfstandig aan de slag kunnen.
Het doel van het platform is medewerkers van Nederlandse erfgoedinstellingen online wegwijs maken op Wikimedia. Medewerkers kunnen met minimale hulp van Wikimedia Nederland – of helemaal zelfstandig – in hun eigen tempo leren hoe ze hun collecties en kennis beschikbaar kunnen maken via de Wikimediaprojecten, en hoe ze optimaal kunnen samenwerken met de vrijwilligersgemeenschap.
Het platform kan worden ontwikkeld dankzij financiële steun van het Netwerk Digitaal Erfgoed.
Stel je vragen
Met welke vragen zit jij als het over Wikipedia gaat? Stel ze tijdens het vragenuur aan Michelle van Lanschot, projectleider, en help mee met het vormgeven van dit platform!
NDE-vragenuur
Het online vragenuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed is bij uitstek een plek om ervaringen en kennis laagdrempelig te delen. Elke week staat een ander onderwerp rondom digitaal erfgoed centraal. Experts schuiven aan om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Je kunt elke donderdag tussen 11 en 12 uur aanhaken, je bent van harte uitgenodigd. Aanmelden voor het vragenuur hoeft niet, sluit gewoon aan via deze link.
Gerelateerde evenementen
Ontdek hoe de Universiteitsbibliotheek Maastricht haar digitale collectie toegankelijker maakte met IIIF-functionaliteiten. In dit webinar delen Odin Essers (conservator Bijzondere Collecties) en Maarten Coonen (ICT-ontwikkelaar)…
IIIF, het acroniem voor het International Image Interoperability Framework, vindt steeds meer ingang in de brede cultuursector. Wil jij ook leren hoe je beelden kan…