Kenniscongres Metadata Matters

  • Woensdag 6 september 2023

  • Beeld & Geluid, Hilversum

  • 9.00 - 16.00 uur


E

EuroSDR (European Spatial Data Research), GeoE3 (Geospatially Enabled Ecosystem for Europe) en PLDN (Platform Linked Data Nederland) organiseren het kenniscongres ‘Metadata matters, what role does linked (meta)data play in the geospatial world’.


Het programma

Er zijn keynotes over het belang van metadata (Jonathan Holmes) en de mogelijkheden van vraag-antwoordsystemen met behulp van AI (Simon Scheider). Verder is er een track gewijd aan de resultaten van het Geospatial Enabled Europe-project.

In een andere track wordt een uitstapje gemaakt naar de cultureel erfgoedsector, traditioneel een voorloper als het gaat om de inzet van metadata, met presentaties over het Termennetwerk (Enno Meijers) en het Datasetregister (Ed de Heer).

Ook is er aandacht voor tools. Met presentaties over onder meer nieuwe functionaliteit met YASGUI (Richard Zijdeman) en de Geodata Wizard (Wouter Beek), een eenvoudige tool om kleine datasets (csv-bestanden) om te zetten naar linked data.

En voor wie nog niet bekend is met linked data: tijdens deze dag kun je, met dank aan Triply, op twee momenten een korte cursus (geo) linked data volgen. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers; schrijf je hiervoor apart in.

Na de lunch volgt een track over verdere ontwikkelingen op het gebied van linked data: Marjan Ceh geeft een overzicht, terwijl Adrian Gschwend dieper ingaat op een ontwikkeling rond RDF cubes op het dataplatform van de Zwitserse overheid.

Twee Vlamingen (Geraldine Nolf en Joachim Nielands) en twee Hollanders (Lexi Rowland en Pano Maria) geven een visie op toekomstige metadata-infrastructuren en ook is er een kijkje achter de schermen hoe Vlaanderen op dit gebied te werk gaat.

De dag sluit af met een keynote van Friso Penninga. Hij schetst een toekomstrichting en reflecteert op wat deze dag zoal voorbij is gekomen.

Meer achtergrondinformatie over het programma vind je hier.

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie