Hoe omgaan met polarisatie?

  • Vrijdag 24 juni 2022

  • Reinwardt Academie, Amsterdam

  • 13.45-17.00 uur


K

Kennis van en inzicht in polarisatie is belangrijk voor de erfgoedprofessional van de 21e-eeuw. In dit Vlaams-Nederlandse Erfgoedlab verdiepen je je in de rol van erfgoed en de erfgoedprofessional bij polarisatie. Wat kan wel – en niet – worden verstaan onder polarisatie? Je leert hoe je deze thematiek kan benaderen en hoe je je ertoe kunt verhouden in de professionele praktijk.


Afbeelding: geralt via pixabay

Hoe omgaan met een omstreden monument, straatnaam of herdenkingsbord in de openbare ruimte? Hoe betrekt u erfgoedgemeenschappen, ook als zij ogenschijnlijk conflicterende opvattingen hebben? Wat als er bij de voorbereiding, communicatie of (online) reacties rondom een presentatie ophef ontstaat? Wat als u als erfgoedinstelling wordt verweten partij te trekken? Hoe kunnen medewerkers gesterkt worden in het omgaan met weerstanden en polarisatie? En hoe kunnen conflicterende stemmen een plek krijgen in het erfgoedaanbod? We verkennen samen de mogelijkheden.

Op deze Vlaams-Nederlandse discussiedag, een initiatief van FARO en Erfgoedlab, verdiepen we ons in de theorie, praktijk en ethiek van polarisatie. We openen de dag met een lezing van Tomas Baum van Museum Kazerne Dossin over wij/zij denken. In de namiddag gaan we in gesprek over de praktijk, op basis van ervaringen uit het VK. Aan het eind van de dag heeft u nieuwe perspectieven en mogelijkheden om uw praktijk mee te verrijken.

Doelgroep: erfgoedprofessionals die nadenken over het thema polarisatie, en de impact daarvan op de omgang met collecties, betrokken erfgoedgemeenschappen. Dit erfgoedlab is iets voor u als u graag met Nederlandse en Vlaamse professionals van gedachten wilt wisselen over hoe we voor en achter de schermen omgaan met schurende (en dus vaak polariserende) kwesties en wij/zij denken.

Welke lessen nemen Digitaal dekoloniseren-cursisten mee?

21 erfgoedprofessionals gingen tijdens de cursus ‘Digitaal Dekoloniseren’ (Heritage Lab) aan de slag met dekolonisatie, diversiteit en inclusie. Twee cursisten vertellen over hun geleerde lessen.

Lees het artikel

Gerelateerde evenementen

Landelijke Time Machine-dag

In de Maand van het digitaal erfgoed organiseren Amsterdam Time Machine en Hilversum Time Machine een middag voor alle Time Machines en iedereen die op…

Event

Donderdag 21 november 2024

Amsterdam

n.t.b.

Zichtbaar
CIDOC 2024

De vijfdaagse conferentie CIDOC richt zich op het makkelijker (her)gebruiken van collectieinformatie. Verschillende inspanningen worden verkend, variërend in reikwijdte, inhoud, geografie of thema. Daarnaast worden…

Conferentie

Maandag 11 - vrijdag 15 november 2024

Rijksmuseum Amsterdam

10.00 - 16.30 uur

Implementatie