Hoe bewaar je je digitale collectie duurzaam?

  • Woensdag 17 november 2021

  • Online

  • 12.30 - 17.00 uur


H

Hoe zorg je ervoor dat je digitale collectie in de toekomst nog steeds goed gevonden en gebruikt kan worden? Hiervoor is een aantal handige hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Erfgoedhuis Zuid-Holland informeert je hier graag over tijdens deze informatiebijeenkomst. VANWEGE DE AANGESCHERPTE CORONAMAATREGELEN VINDT DEZE BIJEENKOMST NU ONLINE PLAATS


Foto: Floris Scheplitz

Informatiemiddag

In de Canon van Zuid-Holland worden verhalen verteld over bijvoorbeeld kunstwerken, kunstvoorwerpen, gebeurtenissen en personen. Onderwerpen over de geschiedenis van Zuid-Holland, die we als samenleving belangrijk genoeg vinden om aan volgende generaties en nieuwe inwoners door te geven. Hiervoor wordt gebruikgemaakt en verwezen naar objecten uit digitale collecties. Het is dus belangrijk dat de collectie duurzaam digitaal ontsloten en bewaard wordt.

Digitale duurzaamheid krijgt structurele aandacht in het erfgoedveld. Er is veel informatie te vinden; bijvoorbeeld in het Zuid-Hollandse Spoorboekje Digitalisering. Daarnaast willen organisaties praktisch aan de slag met dit thema. Hiervoor zijn verschillende praktische tools, handleidingen en formats ontwikkeld.

Tijdens deze informatiemiddag worden diverse tools gepresenteerd. De presentaties worden geïllustreerd door praktijkvoorbeelden van erfgoedinstellingen, zodat je hoort hoe collega’s dit hebben aangepakt.

Onderwerpen en sprekers

  • Hoe verloopt de samenwerking tussen landelijk, provinciaal en lokaal beleid op het gebied van digitale duurzaamheid? – Marielle Hendriks (Erfgoedhuis Zuid-Holland)
  • Hoe scoort jouw organisatie op het Scoremodel Digitale Duurzaamheid? – Robert Gillesse (IISG)
  • Persistent Identifiers (PID’s): heb jij ze al geregeld? – Remco van Veenendaal (Nationaal Archief) en Richard van Alphen (Museum voor Wereldculturen)
  • Duurzaam verbinden: gebruik van het termennetwerk – Arne Wossink (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis)
  • Duurzaam digitaliseren en bewaren van fotomateriaal – Floris Scheplitz, fotograaf

Dagvoorzitter is Jeffrey van der Hoeven, afdelingshoofd digitale duurzaamheid van de Koninklijke Bibliotheek.

Meer informatie en aanmelden

Deze bijeenkomst is geschikt voor leden van historische verenigingen en medewerkers en vrijwilligers van musea, archieven en erfgoedinstellingen (materieel en immaterieel). Meer informatie over het programma en het aanmeldformulier vind je op de website van Erfgoedhuis Zuid-Holland.

 

November 2021: Maand van het digitaal erfgoed

Deze informatiemiddag van Erfgoedhuis Zuid-Holland vindt plaats in het kader van de Maand van het Digitaal Erfgoed. De hele maand november delen we met elkaar de successen op het gebied van digitalisering van cultuur en erfgoed. Benieuwd wat er allemaal te doen is en aan welke workshops, lezingen en symposia je mee kunt doen?

Bekijk het programma van de maand