Erfgoeddag van Landschap Erfgoed Utrecht: Digitalisering – verrijk je bereik!

  • Woensdag 7 juni 2023

  • Academiegebouw, Utrecht University

  • 09:00


I

In samenwerking met de Utrecht University organiseert Landschap Erfgoed Utrecht de Erfgoeddag met als thema ‘Digitalisering – verrijk je bereik!’. Het diverse programma biedt inspiratie om je publieksbereik te vergroten, het verhaalperspectief te verbreden en allerlei digitale mogelijkheden toe te passen zoals online storytelling en 3D-fotografie.


Academiegebouw, Utrecht University. Beeld: Edoderoo, CC BY-SA 3.0 nl

Hoe maak je van jouw organisatie of collectie een goed digitaal marketingverhaal? Hoe kun je deel gaan uitmaken van het online Verhaal van Utrecht? Tijdens de Erfgoeddag verrijk je je kennis over 3D-reconstructies, hoor en leer je van studenten waar zij mee bezig zijn, ontdek je de stad tijdens een mooie rondleiding en neem een kijkje onder de grond.

Drie keynotes

  • Kunsthistoricus en onderzoeker aan Universiteit Utrecht Sanne Frequin vertelt in haar lezing over de 3D-reconstructie en virtuele restauratie van de grafplaat van Gwijde van Avesnes, bisschop van Utrecht in de 14de eeuw.
  • Elsbeth Kwant is behalve strategisch adviseur van de directie van de Koninklijke Bibliotheek ook voorzitter van de Museumregistratiecommissie en lid van de Advisory Board van Europeana. In haar lezing gaat zij in op wat digitalisering en participatie vanuit de FARO-gedachte voor elkaar kunnen betekenen.
  • Eppo van Nispen tot Sevenaer is directeur van Beeld en Geluid, bestuurslid van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en voorzitter van de werkgroep Cultuur en Media van de Nederlandse Artificiële Intelligentie Coalitie (NLAIC). In zijn lezing roept hij op om vooral data te delen met andere organisaties; ook houdt hij een pleidooi voor het verbinden en het duurzaam samenwerken.

5x workshops

  • De basis van digitaliseren. Sta je nog aan het begin van digitaliseren en heb je nog geen beleid hiervoor, volg dan deze workshop met Mieke Heurneman.
  • Storytelling.Webredacteur Pim Sierink organiseert een workshop voor mensen die al verhalen maken, delen en meer willen weten over samenwerken met platforms als UtrechtAltijd en Utrecht Time Machine.
  • Aan de slag met je collectiedata. Hoe maak je digitale presentatievormen met jouw collectie – en die van anderen? Een workshop door Ilse Rombout, projectleider presentatievormen met linked open data bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE).
  • Digitale erfgoedlijnen. Weet je niet welk digitaal middel het beste past bij jouw organisatie, volg dan deze workshop van Ginger Weerheim, werkzaam bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).
  • ArtSteps, spelen met 3D. Heb je nog maar weinig of niets gedaan aan het online presenteren van je collectie en wil je meer weten over de mogelijkheden die 3D kan bieden? Bezoek dan de workshop van Sanne Frequin.

Gerelateerde evenementen