Driedaagse cursus Leren Preserveren

 • Maandag 25 maart 2024

 • Eindhoven

 • 9.30-16.00 uur


Z

Zet 25 maart, 15 april en 13 mei in je agenda of geef je meteen op. In drie bijeenkomsten leer je de basis van het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. De cursus Leren Preserveren vindt deze keer plaats in Eindhoven. De cursus is bedoeld voor alle medewerkers van erfgoedinstellingen die met digitaal erfgoed te maken hebben.


Kennisuitwisseling en aansluiting op de praktijk

In de cursus krijg je kennis en tools aangereikt over de duurzame toegang tot digitale informatie. Dit kun je vervolgens meteen toepassen in de eigen organisatie. Je krijgt opdrachten, toegang tot de digitale leeromgeving en begeleiding van de coaches. Daarnaast zijn er presentaties van experts van verschillende instellingen. En je kunt natuurlijk uitgebreid ervaringen uitwisselen met medecursisten. Iets wat eerdere deelnemers erg waardevol vinden.

Resultaat

Leren Preserveren brengt niet alleen inzicht in wat duurzame toegankelijkheid is. Het laat je ook op verschillende manieren kennismaken met wat het betekent voor de praktijk. Na het volgen van de groepscursus:

 • heb je meer kennis over het onderwerp ‘duurzame toegang’ en wat erbij komt kijken;
 • ben je in staat het belang van duurzame toegang in de eigen organisatie te beschrijven;
 • kun je verwoorden op welke manier veelvoorkomende termen in het werkveld betrekking hebben op je werkzaamheden;
 • kun je je eigen rol in het krachtenveld van duurzame toegang benoemen;
 • kun je beschrijven hoe het mandaat/beleid in je organisatie en geldende wet- en regelgeving van invloed zijn op duurzame toegankelijkheid;
 • kun je meepraten over duurzame toegang en ben je in staat die vragen te stellen die je verder helpen;
 • weet je andere kennisbronnen en experts te vinden.

Aan het einde van deze cursus ontvang je een certificaat van deelname mits de cursist bij alle lesdagen aanwezig is geweest en de module-opdrachten met een voldoende zijn beoordeeld.

Programma

De data en onderwerpen van de driedaagse voorjaarscursus zijn:

Dag 1: 25 maart 2024 – De achtergrond
Dag 2: 15 april 2024 – Het speelveld
Dag 3: 13 mei 2024 – De praktijkstap

De studiebelasting van de groepscursus bedraagt 30-45 uur. Voorafgaand aan iedere lesdag dient er online leerstof te worden doorgenomen en een opdracht te worden voorbereid.

De drie cursusdagen vinden deze keer plaats in Eindhoven.

Meer informatie

De cursus Leren Preserveren wordt samen georganiseerd met VHIC Faculty. Daar kun je je inschrijven of je interesse kenbaar maken. Benieuwd naar de ervaringen van eerdere cursisten? Lees het interview met Jeroen Baron en hoe hij het geleerde toe kon passen bij de keuze voor een pre-depot. En bekijk de inzichten die collega’s van Tresoar opdeden tijdens de cursus.

Gerelateerde evenementen

Fotograferen van je collectie

Om je collectie te kunnen ontsluiten en te delen, is het belangrijk om deze te fotograferen. De collectieregistratie verbetert namelijk enorm als je een foto…

Cursus

Dinsdag 28 mei 2024

Dordrecht. Rotterdam

10:00

  Zichtbaar
Kick-off Datawerkplaats Fryslân

Loop je er soms tegen aan dat je collectie-registratiesysteem tikfouten bevat, ontbrekende data of verouderde gegevens heeft? Stichting Erfgoed & Publiek heeft sinds kort een…

Event

Woensdag 19 juni 2024

Museum Heerenveen

13.00 -16.00 uur

  Implementatie