DEN op Dinsdag: Kennissessie the I in Archive

  • Dinsdag 9 november 2021

  • Online

  • 14:00 - 15:00 uur


D

Diverse hedendaagse kunstvormen kenmerken zich door een letterlijk hergebruik of herinterpretatie van werken en ideeën van anderen. Deze kennissessie is een ontmoeting van makers en cultuurproducerende instellingen met professionals bij erfgoed beherende instellingen.


Het digitaal erfgoed bij cultuurproducerende instellingen en makers omvat niet alleen het digitaal bewaren van het hybride aanbod van artistieke uitingen. Ook het digitaal vastleggen van het creatie- en het productieproces is een waardevolle component van het digitaal erfgoed. Door als maker de eigen geschiedenis en manier van werken digitaal te documenteren, kun je voor een breder publiek nieuwe verhalen vertellen. Maar hoe doe je dat? Een vraagstuk dat ook erfgoed specialisten en curatoren zullen herkennen bij het inrichten van tentoonstellingen waarbij kunstenaars en werken centraal staan of bij het online ontsluiten van collecties.

The I in Archive

Een (digitaal) archief omvat het artistieke geheugen over de ontstaansgeschiedenis van werken, over inspiratie of over creatieve samenwerking met andere makers. Onder de noemer `the I in Archive´ onderzoekt DEN concepten als portfolio (reeks van werken en activiteiten), signature (handtekening, processen, stijl, manieren van werken) en legacy (inspiratie, tradities, erfgoed). Samen bepalen ze de identiteit van de maker. Kortom the I (van identiteit) in Archive! Een ordeningsprincipe om als maker zelf inzichten op te doen, die te delen met het publiek om context te bieden.

Programma en sprekers

In deze kennissessie voor cultuurproducerende én erfgoed beherende instellingen licht Marcus Cohen van DEN dit model rond “the I in Archive model” kort toe. Maarten van Hinte (RAN INC. & Need for Legacy) zal daarop een reflectie geven op het belang van digitale erfgoed collecties voor jonge makers. Juist om op zoek te gaan naar hun eigen identiteit en de legacy van hun voorgangers. Het artistieke proces en cultuur drijven bij uitstek op het hergebruik en het remixen van materialen van andere makers. Nieuwe kunstdisciplines, genres en stijlen bestaan bij de gratie van dwarsverbanden en kruisbestuivingen tussen subculturen en mainstream. De geschiedenis van de hiphop-cultuur of stand-up comedy zijn daar typische voorbeelden van. Welke lessen kunnen we hieruit trekken als het gaat over ons digitaal erfgoed?

Mirjam Zegers is als coördinator Curatorial Practices in Music verbonden aan ArtEZ – hogeschool voor de kunsten. Zij sluit deze sessie af met een korte bespiegeling op de I in Archive en haar werk rond het ontwikkelen van een digitaal platform rond het werk van de componist Louis Andriessen.

November 2021: Maand van het digitaal erfgoed

DEN op Dinsdag vindt plaats in het kader van de Maand van het Digitaal Erfgoed. De hele maand november delen we met elkaar de successen op het gebied van digitalisering van cultuur en erfgoed. Benieuwd wat er verder allemaal te doen is en aan welke workshops, lezingen en symposia je mee kunt doen?

Bekijk het programma