De Zuid-Hollandse Limes zichtbaar op Wikipedia

  • Vanaf dinsdag 6 juni 2023

  • Diverse locaties

  • 10-15 uur


S

Sinds 2021 zijn de Neder-Germaanse Limes UNESCO Werelderfgoed. De aandacht voor deze historische grens is dan ook groot. Daarom is het belangrijk om digitale informatie en vondsten langs de Zuid-Hollandse Limes met een breed publiek te delen. Dit kan bijvoorbeeld via Wikipedia; het startpunt voor veel digitaal erfgoedgebruikers. Maar hoe doe je dit? Leer het in deze cursusreeks.


Oostpoort van de reconstructie van castellum Matilo in het Archeologisch Park Matilo te Leiden. Foto: BIC, CC BY-SA 3.0

Veel onderzoekers voor Neder-Germaanse Limes starten hun onderzoek op internet. Wikipedia, de gratis encyclopedie, is hiervoor een belangrijk startpunt. Of bijvoorbeeld het bekijken van afbeeldingen van vondsten via Wikimedia Commons. Het is dus belangrijk om de nieuwste informatie, vondsten en inzichten hier te ontsluiten. Ook zijn er maatschappelijke ontwikkelingen die aandacht vragen, zoals de rol van vrouwen en migranten, sociaal-economische geschiedenis en religie. Deze onderwerpen zijn vaak nog (te) weinig terug te vinden in artikelen op Wikipedia.

In drie bijeenkomsten gaan deelnemers aan de slag om:

  • Informatie over de Limes op Wiki-diensten, zoals Wikipedia, te verrijken met objecten en informatie over Zuid-Holland.
  • Inhoudelijke historische kennis vergroten door inhoudelijke presentaties over de Romeinse geschiedenis in Zuid-Holland.
  • Een ‘kijkje in de keuken’ nemen hoe andere organisaties langs de Limes hun geschiedenis zichtbaar maken.

En zo leren organisaties langs de Limes elkaar beter kennen en kunnen zij samenwerken om dit verhaal nog beter zichtbaar te maken.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor voor vrijwilligers, medewerkers en leden van archeologische en historische verenigingen, (streek)musea, archieven en andere erfgoedinstellingen langs de Limes in Zuid-Holland.

Je kunt per organisatie maximaal twee personen laten deelnemen: bijvoorbeeld de archeoloog, collectiebeheerder of degene die zich bezighoudt met digitalisering.

Gerelateerde evenementen

Start cursus van Radboud Academy: Duurzaam Digitaal Erfgoed

De digitale infrastructuur stelt nieuwe eisen aan de ontsluiting en presentatie van erfgoed. In deze science-based cursus, waarin de Radboud Universiteit samenwerkt met de Universiteit…

Cursus

Vrijdag 4 oktober 2024

Limburgs Museum, Venlo

9.30 -16.00 uur

Implementatie
Cursus Datawerkplaats Friesland: Auteursrecht I

Wat betekent auteursrecht voor erfgoedorganisaties? In deze cursus van de Datawerkplaats Friesland komen de basisprincipes van auteursrecht aan bod en hoe je het als erfgoedorganisatie…

Cursus

Woensdag 23 oktober 2024

Fries Museum, Leeuwarden

10.00 - 16.00 uur

Implementatie
Cursus Datawerkplaats Friesland: Auteursrecht II

Duik dieper in auteursrecht voor erfgoedorganisaties tijdens de tweede auteursrechtsessie van de Datawerkplaats Freisland. Ontdek de mogelijkheden van citaatrecht, de voordelen van de AVG en…

Cursus

Dinsdag 10 december 2024

N.t.b.

10.00. -16.00 uur

Implementatie