De waarde van open data

  • Donderdag 14 april 2022

  • Nationaal Archief, Den Haag en Online

  • 9.30-17.00 uur


H

Het Nationaal Archief stelt zoveel mogelijk archiefcollecties beschikbaar als open data(sets). Het symposium zet in de spotlights hoe wetenschappers en journalisten deze open data kunnen gebruiken. Het programma bestaat uit presentaties over toepassingen van deze data, over de waarde van open data op strategisch niveau en interactieve workshops en brainstorms.


Keynote ‘Open data nu is zo 1980’

Paul Suijkerbuijk en Frank Verschoor (The Green Land) verzorgen de keynote ‘Open data nu is zo 1980’: een pleidooi voor actieve open-datadienstverlening. Paul Suijkerbuijk en Frank Verschoor zijn al geruime tijd warme pleitbezorgers van het publiceren en hergebruiken van open data door de Rijksoverheid.

Innovatieve toepassingen

De sprekers op het symposium presenteren welke innovaties er mogelijk zijn met open data. Van het vinden van verhalen door middel van datajournalistiek tot een revolutie in historisch onderzoek dankzij Handwritten Text Recognition. Het vindbaar maken van verborgen sporen met behulp van entity recognition, of juist de ontwikkeling van het narratief van speelfilms. Het verrijken van open data van het Nationaal Archief uit het VOC-archief, of die tot leven laten komen door middel van visualisaties met augmented reality. En wat is de meerwaarde van Computer Vision voor de culturele en erfgoedsectoren?

Praktische informatie

Datum: Donderdag 14 april 2022, 9.30 – 17.00 uur (inloop vanaf 9.00 uur). Inclusief lunch en borrel.
Locatie: Nationaal Archief, Den Haag
Ook online: Het symposium is ook online te volgen

Gerelateerde evenementen

Landelijke Time Machine-dag

In de Maand van het digitaal erfgoed organiseren Amsterdam Time Machine en Hilversum Time Machine een middag voor alle Time Machines en iedereen die op…

Event

Donderdag 21 november 2024

Amsterdam

n.t.b.

Zichtbaar
CIDOC 2024

De vijfdaagse conferentie CIDOC richt zich op het makkelijker (her)gebruiken van collectieinformatie. Verschillende inspanningen worden verkend, variërend in reikwijdte, inhoud, geografie of thema. Daarnaast worden…

Conferentie

Maandag 11 - vrijdag 15 november 2024

Rijksmuseum Amsterdam

10.00 - 16.30 uur

Implementatie