Betrek je publiek bij je (digitale) collectie-crowdsourcing en citizen science

  • Woensdag 6 juli 2022

  • Museon, Den Haag

  • 13.00-17.00 uur


J

Je digitale collectie of erfgoedonderzoek krijgt meer waarde, wanneer je hier relevante informatie aan toevoegt. Bijvoorbeeld door te beschrijven wie er op een foto staat, het transcriberen van 17e-eeuwse teksten of het bestuderen van hoogtekaarten van archeologische sites. Dit kost vaak veel tijd, mankracht en budget. Bovendien is er vaak onvoldoende kennis binnen de organisatie aanwezig. Een oplossing hiervoor is om gebruik te maken van de kennis van het grote publiek.


Crowdsourcing en citizen science zijn manieren om de kennis van het grote publiek in te zetten voor het ontsluiten van je (digitale) collectie en het doen van onderzoek. Wat houden deze termen precies in? Hoe pak je dit aan, welke succesfactoren zijn er en waar moet je (praktisch) rekening mee houden? En hoe zet je je collectieregistratiesysteem hiervoor in?

Gerelateerde evenementen

Datawerkplaats Fryslân: Hoe schrijf ik een informatieplan?

Heb je nog geen digitale strategie? Geen zorgen, veel erfgoedorganisaties hebben dit nog niet. De informatieplanner kan je helpen om in vijf stappen een informatieplan…

Cursus

Woensdag 25 september 2024

Observeum, Burgum

13.00 - 15.30 uur

Implementatie
Start cursus van Radboud Academy: Duurzaam Digitaal Erfgoed

De digitale infrastructuur stelt nieuwe eisen aan de ontsluiting en presentatie van erfgoed. In deze science-based cursus, waarin de Radboud Universiteit samenwerkt met de Universiteit…

Cursus

Vrijdag 4 oktober 2024

Limburgs Museum, Venlo

9.30 -16.00 uur

Implementatie
Digitaal erfgoed

Wil jij weten hoe je jouw digitale collectie duurzaam kunt bewaren, beheren én presenteren aan een divers publiek? In deze vierdaagse cursus van de Erfgoed…

Cursus

Maandag 14 oktober 2024

Amersfoort

11.00 - 16.30 uur

Implementatie