Archief van de Toekomst: zoeken binnen het archief met AI

  • Woensdag 18 mei 2022

  • Noord-Hollands Archief

  • 16.00-17.00 uur


H

Het Noord-Hollands Archief organiseert op 18 mei a.s. een bijeenkomst in samenwerking met VPRO en Beeld & Geluid over het Archief van de Toekomst: zoeken binnen het archief met AI.


Het Noord-Hollands Archief is continu bezig met innovatie. Om het digitaal archief veilig te stellen voor nu en in de toekomst en op deze manier te zorgen voor het ‘geheugen van de samenleving’. Het is een continue ontwikkeling, waarbij het delen van informatie en samenwerking op de eerste plaats staan. Daarom organiseert het Noord-Hollands Archief deze bijeenkomst voor erfgoedcollega’s en relaties die hier meer over willen weten.

Programma

Geert-Jan Strengholt, creative director van VPRO Tegenlicht, Rana Klein, AI-developer van Beeld en Geluid, Geert Rozinga (onder voorbehoud), eindredacteur bij VPRO Tegenlicht en William de Bruijn, tv-researcher bij VPRO Tegenlicht, vertellen over hun zoektocht naar nieuwe manieren van ontsluiting en raadpleging van data. Twee jaar geleden startte het project en sindsdien hebben zij een heel traject afgelegd: van een idee naar het op orde brengen van data, het formuleren van de gebruikersgroepen, interviews met gebruikers (binnen en ‘buiten’ de redactie), het inrichten van het stimuleringsfonds voor de journalistiek-traject, een follow-up, enz… In hun toelichting zoomen zij ook in op de AI-technieken erachter en blikken zij vooruit op de toekomst: de rol en betekenis van innovatie met data.

De bijeenkomst gaat vooral om het voeren van een dialoog; informatie-uitwisseling, vragen stellen, met elkaar in discussie over dit onderwerp.

Aanmelden

Aanmelden kan voor 17 mei 2022 via een mail naar communicatie@noord-hollandsarchief.nl o.v.v. ‘Archief van de Toekomst’. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.

Achtergrond

Deze bijeenkomst is geïnspireerd op op een bezoek aan de multimediale installatie ‘De toekomst door kunstmatige ogen’ van Richard Vijgen, die op dit moment te zien is bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Richard Vijgen maakte deze installatie in opdracht van VPRO ter viering van 20 jaar VPRO Tegenlicht. Met gebruik van algoritmes voor beeldherkenning heeft hij ruim 500 afleveringen omgezet in een visuele dataset. In de installatie stapt de bezoeker als het ware in de zwarte doos van AI, en kan door zelf aan de knoppen van de algoritmen te draaien ervaren hoe beeldherkenning werkt, waar het goed gaat en waar het schuurt. In het online Archief van de Toekomst (avdt.vpro.nl) is de visuele dataset aangevuld met data uit spraak- en tekstanalyse. Op basis van deze rijke, tijd-gecodeerde metadata kunnen gebruikers nu zelf zoeken naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots in 400 uur videomateriaal. Speciale aandacht werd daarbij gegeven aan het visuele karakter van de interface.

Richard Vijgen, nu te zien bij Het Nieuwe Instituut:

Gerelateerde evenementen

Landelijke Time Machine-dag

In de Maand van het digitaal erfgoed organiseren Amsterdam Time Machine en Hilversum Time Machine een middag voor alle Time Machines en iedereen die op…

Event

Donderdag 21 november 2024

Amsterdam

n.t.b.

Zichtbaar
CIDOC 2024

De vijfdaagse conferentie CIDOC richt zich op het makkelijker (her)gebruiken van collectieinformatie. Verschillende inspanningen worden verkend, variërend in reikwijdte, inhoud, geografie of thema. Daarnaast worden…

Conferentie

Maandag 11 - vrijdag 15 november 2024

Rijksmuseum Amsterdam

10.00 - 16.30 uur

Implementatie