Against Opacity: koloniale collecties toegankelijk maken

 • Vrijdag 1 december 2023

 • Wereldmuseum, Leiden

 • 12.30 - 17.00 uur


W

Wat zou je willen doen op een website waarmee je objecten kunt vinden uit elke koloniale context in museum- en archiefcollecties? We zijn op zoek naar jouw inzichten en kennis als gebruiker! Met het einde van het jaar in zicht werkt het team hard aan de eerste volledig werkende versie van de Datahub. In dit kader willen we graag een aantal open vragen bespreken en het afgelopen jaar in retrospectief bekijken. We nodigen je daarom graag uit voor de laatste workshop van het jaar op vrijdag 1 december in Wereldmuseum Leiden.


Voorafgaand

Op 3 november vond de een na laatste workshop van dit jaar plaats. Het was een middag waarin verschillende leden van het datahubteam onderdelen van de research applicatie presenteerden en bespraken met de deelnemers. Het ging onder andere over de visualisatie van de herkomstgegevens van een object, zoekfacetten en datakwaliteit. In het laatste deel van de sessie gaf Jobun Polimé van Wooko Makandie een demo van hun nieuwe platform in ontwikkeling.

Komende workshop

In de komende workshop willen we een stap terug doen en de ontwikkeling van het project in retrospectief bekijken. Wat hebben we het afgelopen jaar geleerd en hoe zijn we vooruitgegaan? Tijdens de sessie zullen we ook bespreken wat de naam van de researchapplicatie moet worden. We hebben een naam nodig die tegen mensen zegt: “Hier kun je objecten uit je culturele erfgoed vinden en je perspectief eraan toevoegen”. Het team is benieuwd naar jullie mening en ideeën over deze onderwerpen. Samen zullen we jullie vragen en gedachten vertalen naar concrete suggesties voor het team.

De workshop wordt geleid door Gertjan Filarski (projectleider Datahub) en Jauco Noordzij (workshop facilitator).

Voortgang

De researchapplicatie is beschikbaar via deze link. Hij omvat:

 • de catalogus van het Wereldmuseum;
 •  personeelsregisters van de Nederlandse (militaire) aanwezigheid in Indonesië afkomstig van het Militair Museum Bronbeek voor Nederlandse koloniale geschiedenis en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL);
 • de catalogus van objecten uit een koloniale context van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Houd er rekening mee dat de applicatie nog in ontwikkeling is. We zijn van plan om nog veel gegevens op te schonen en nieuwe functies toe te voegen. De applicatie en de gegevens kunnen dagelijks veranderen en bugs zijn in deze fase mogelijk. We werken momenteel aan het toevoegen van:

 •  de catalogus van objecten uit het Museum Bronbeek
 •  de catalogus van objecten uit een koloniale context die worden bewaard door het Rijksmuseum Amsterdam
 •  de onderzoeksgids voor koloniale collecties die is opgesteld door het NIOD.

Locatie

Deze workshop vindt plaats in de Gerbrandszaal van het Boerhaavegebouw van het Wereldmuseum in Leiden (Steenstraat 1, 2312 BS, Leiden).

Aanmelden

Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen in het afgelopen jaar? En wil je meedenken over de naam van de researchapplicatie? Kom dan op 1 december naar het Wereldmuseum en draag je steentje bij! Meld je aan via de knop hieronder.

 

Datahub

Het Consortium Koloniale Collecties is een samenwerkingsverband tussen Museum Bronbeek, NIOD, Wereldmuseum, Rijksmuseum Amsterdam en RCE. Dit consortium ondersteunt het Nederlandse museale veld bij herkomstonderzoek naar objecten uit een koloniale context en helpt vragen uit landen van herkomst te beantwoorden. Met dit doel ontwikkelt het Consortium de datahub; om collecties uit een koloniale context toegankelijk te maken en gebruikers de mogelijkheid te bieden perspectieven aan de data toe te voegen.

Gerelateerde evenementen

Koloniale collecties toegankelijk maken

Wat zou jij doen op een site waarop je objecten kunt vinden uit elke koloniale context in museum- en archiefcollecties? Datahub is in deze workshop,…

Workshop

Vrijdag 29 september 2023

Museon-Omniversum, Den Haag

12.30 - 17.00 uur

  Implementatie