Koloniale collecties toegankelijk maken

 • Vrijdag 29 september 2023

 • Museon-Omniversum, Den Haag

 • 12.30 - 17.00 uur


W

Wat zou jij doen op een site waarop je objecten kunt vinden uit elke koloniale context in museum- en archiefcollecties? Datahub is in deze workshop, georganiseerd door de Museumvereniging, op zoek naar jouw inzichten en kennis als gebruiker.


Denk je mee?

Wat zou je doen op een website waarop je objecten kunt vinden uit elke koloniale context in museum- en archiefcollecties? Datahub is op zoek naar jouw inzichten en kennis als gebruiker! De workshop borduurt voort op de tweedaagse conferentie Against Opacity in mei en wil ideeën uitwisselen over de richting, prioriteiten en specifieke functies van de Research Applicatie.

Op vrijdag 29 september kun je de huidige staat van de app verkennen. Het team deelt graag de ontwikkelingen en is benieuwd naar input, meningen en ideeën. Samen ga je vragen en gedachten over het ontwerp en de functionaliteiten van de app vertalen naar concrete suggesties. Deze uitkomsten helpen de makers en vormen de basis voor de beslissingen in de nabije toekomst.

Bekijk de app

 • De Research Applicatie bevat
  de catalogus van het Nationaal Museum van Wereldculturen
 • de personeelsregisters van de Nederlandse – militaire – aanwezigheid in Indonesië afkomstig van het Militair Museum Bronbeek voor Nederlandse koloniale geschiedenis en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, KNIL
 • de objectencatalogus uit de koloniale context van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
  De app is nog in ontwikkeling, kan dagelijks veranderen, bugskunnen voorkomen en er komt nog meer informatie bij

Praktisch

De workshop in de Panoramazaal van het Museon-Omniversum is op vrijdag 29 september van 12.30-17 uur.
* 12.30 uur: deuren open
* 13:00 uur: start
* 16:00 uur: borrel
* 17:00 uur: einde

Hier kun je je aanmelden.

Datahub

Het Consortium Koloniale Collecties is een samenwerkingsverband tussen Museum Bronbeek, NIOD, Nationaal Museum van Wereldculturen, Rijksmuseum Amsterdam en de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed, RCE. Het ondersteunt het Nederlandse museale veld bij herkomstonderzoek naar objecten uit een koloniale context en helpt vragen uit landen van herkomst te beantwoorden.

Met dit doel ontwikkelt het consortium de Datahub, om collecties uit een koloniale context toegankelijk te maken en gebruikers de mogelijkheid te bieden perspectieven aan de data toe te voegen.

Gerelateerde evenementen

CLARIAH Conference 2024

Ontdek de interdisciplinaire impact van CLARIAH in de geesteswetenschappen. Doe mee om te leren, te trainen en deel te nemen aan praktische sessies waarin Clariah-Plus…

  Donderdag 13 juni 2024

  ECC Leiden

  9.30 - 18.00 uur

   Symposium WO2-erfgoed: innovatie en ethiek

   Innovatieve methoden en nieuwe technieken om het publiek te bereiken met verhalen over de Tweede Wereldoorlog bieden kansen, maar roepen ook vragen op: welke ethische…

   • Symposium

   Donderdag 6 juni 2024

   De Bazel, Amsterdam

   13.00 - 16.40 uur

    Zichtbaar