HackaLOD
e HackaLOD is de jaarlijkse hackathon van het erfgoedveld. Iedereen die met linked open data nieuwe toepassingen wil ontwikkelen is uitgenodigd. In aanloop naar de editie in het najaar ontmoeten de deelnemers elkaar al – coronaproof – tijdens de HackaLOD Online.
Puur plezier en een creatieve uitdaging – dat is de HackaLOD. Op een nader te bepalen datum in het najaar van 2021 gaan teams op locatie bij diverse erfgoedinstellingen twintig uur lang, van vrijdag op zaterdag, aan de slag. Daarna beoordeelt een vakjury op de laatste dag de resultaten. In 2019 won het team Linked Data Player (Nationaal Archief en Total Design) de juryprijs met een historisch-nieuwsapp. Via kunstmatige intelligentie werd informatie uit de Anefo-fotocollectie van het Nationaal Archief gebruikt, in combinatie met ANP-nieuwsberichten uit het archief van de Koninklijke Bibliotheek.

Programma Digitaal Erfgoed Bruikbaar
De HackaLOD past in het programma Digitaal Erfgoed Bruikbaar van het NDE. In dit programma werken erfgoedorganisaties samen aan het standaardiseren en met elkaar verbinden van erfgoedinformatie.
Lees meer over dit programmaNieuwe dimensie van energie en denkkracht
‘Door het samenbrengen van creativiteit, kennis en enthousiasme lijkt er een nieuwe dimensie van energie en denkkracht te ontstaan die we bij de gangbare IT-projecten zo vaak missen. Natuurlijk is niet al het werk alleen maar tijdens de HackaLOD gedaan. Teams bereiden zich steeds eerder en serieuzer voor,’ schrijft Enno Meijers, Chief Technology Officer bij het NDE, in het vakblad IP.
Netwerk voor uitwisseling van creativiteit
‘Nog mooier is het om te zien dat de hackers elkaar makkelijker weten te vinden, dankzij het samen beleven van de nacht, het ongemak en het plezier. Vaak blijven ze ook daarna met elkaar in contact. Nog interessanter is het dat de HackaLOD uitgroeit tot een steeds belangrijker moment voor instellingen om hun linked data te presenteren. De hackathon krijgt zo buiten die twee dagen om meer en meer een permanent karakter. En daarin zit de werkelijke waarde: de HackaLOD als “netwerk” voor uitwisseling van creativiteit, enthousiasme en inspiratie om ons digitaal erfgoed nog beter bruikbaar en zichtbaar te maken,’ aldus Enno.