Op 3 november 2023 in de middag klinkt het startschot van de HackaLOD, dé hackathon met erfgoeddata. Ook nu weer vanaf een bijzondere locatie: het oude Stadhuis van Gouda. De deelnemende teams halen een nacht door om de beste, origineelste applicatie met linked erfgoeddata te ontwerpen. Lees de terugblik van de editie 2022.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NetwerkDigitaalErfgoed (@netwerkdigitaalerfgoed)

Coole uitdaging

Een mix van programmeurs, historici, designers en erfgoed- en datadeskundigen gaat in verschillende teams in het monumentale Stadhuis van Gouda een coole uitdaging aan: kunnen ze met linked open data van erfgoedinstellingen nieuwe, creatieve applicaties maken? En deze op verrassende wijze verbinden met een mooie publiekservaring?

Een voorbeeld: wat krijg je als je via kunstmatige intelligentie informatie uit de Anefo-fotocollectie van het Nationaal Archief combineert met ANP-nieuwsberichten uit de Koninklijke Bibliotheek-archieven? Een historisch-nieuwsapp! Het team Linked Data Player (Nationaal Archief en Total Design) won er tijdens de HackaLOD 2019 de juryprijs mee. En hoe waardevol is het als je automatisch alle Nederlandse teksten uit erfgoedcollecties kunt vertalen, zodat deze ook toegankelijk zijn voor niet-Nederlandstaligen? Team Triply verwezenlijkte dit tijdens HackaLOD 2022.

Programma 2023

Op vrijdag 3 november in de namiddag gaan de teams van start en werken door tot ongeveer 12 uur de volgende dag. Daarna beoordeelt een deskundige jury de toepassingen die de teams hebben ontwikkeld met  erfgoeddata. Aansluitend presenteren de teams hun resultaten aan het publiek en – tromgeroffel – maakt de jury het prijswinnende team bekend.

Meedoen?

Vanwege een afmelding is er nog ruimte voor één of twee extra teams van 4-6 personen. Je kunt je nog aanmelden tot uiterlijk vrijdag 20 oktober. Heb je nog geen team, maar wil je toch graag meedoen? Neem contact op via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl om de mogelijkheden te bespreken.