Op 4 november 2022 in de middag klinkt het startschot van de HackaLOD, dé hackathon met erfgoeddata. Vanaf een bijzondere locatie: de Domtoren, die dit jaar 701 kaarsjes uitblaast. Tien teams halen een nacht door om de beste, origineelste applicatie met linked erfgoeddata te ontwerpen. We organiseren deze editie samen met Utrecht Marketing, die dit iconische monument exploiteert.

Domtoren. Foto: Utrecht Marketing/Ramon Mosterd

Hackers aan de slag tijdens de HackaLOD 2019. Foto: Jacqueline van der Kort

Coole uitdaging

Programmeurs, historici, designers en andere erfgoed- en datadeskundigen gaan in verschillende teams een coole uitdaging aan: kunnen ze met linked open data van erfgoedinstellingen nieuwe, creatieve applicaties maken? En die op verrassende manieren aansluiten op de beleving van het publiek?

Een mooi voorbeeld: wat krijg je als je via kunstmatige intelligentie informatie uit de Anefo-fotocollectie van het Nationaal Archief combineert met ANP-nieuwsberichten uit de Koninklijke Bibliotheek-archieven? Een historisch-nieuwsapp! Het team Linked Data Player (Nationaal Archief en Total Design) won er tijdens de HackaLOD 2019 de juryprijs mee.

Programma

Op vrijdag 4 november in de namiddag starten de teams. En ze gaan door tot een uur of 12 de volgende dag. Vervolgens beoordeelt een vakjury de toepassingen die de teams met erfgoeddata hebben gemaakt. Aansluitend vinden er diverse lezingen plaats en – tromgeroffel – maakt de jury het prijswinnende team bekend.

Meedoen

Inmiddels zijn er al heel wat teams die een toffe applicatie gaan maken. De inschrijving is daarom gesloten. Wil je toch heel graag meedoen? Stuur een mail naar info@netwerkdigitaalerfgoed.nl en we kijken wat er nog mogelijk is.

HackaLOD Awards

Een dag later, zaterdag 5 november, gaan we zien welke mooie resultaten de HackaLOD  heeft opgeleverd. Iedereen die geïnteresseerd is kan zaterdagmiddag aansluiten bij de presentaties van de teams en de uitreiking van prijzen in de Winkel van Sinkel.

Podcast! Luister naar deze twee erfgoedhackers

Shannon van Muijden (Zuiderzeemuseum) en Rick Companje (Het Utrechts Archief) gaan tijdens de HackaLOD 2022 aan de slag met erfgoeddata. In de podcast ‘Paulus en de Nijs op reis’ vertellen ze ieder over hun werk, hun successen en hun dromen.

Locatie

Domtoren, Utrecht

Domplein 9, 3512 JK Utrecht