HackaLOD
De HackaLOD is de jaarlijkse hackathon van het erfgoedveld. Iedereen die met linked open data nieuwe toepassingen wil ontwikkelen is uitgenodigd. In de Maand van het digitaal erfgoed 2024 is er weer een nieuwe editie.
Puur plezier en een creatieve uitdaging – dat is de HackaLOD. Op vrijdag 8 en zaterdag 8 november 2024 gaan teams op een bijzondere locatie, het Olympisch Stadion in Amsterdam, in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de slag. Op zaterdagochtend beoordeelt een vakjury de resultaten.
Voor het tweede jaar op rij heeft het team Utrecht Time Machine de juryprijs gewonnen. Ze hebben de game Through the Looking Glass ontwikkeld, waarmee je als het ware in een kunstwerk kunt stappen. Het publiek heeft het team Per LOD ad Astra beloond met de publieksprijs. Ze hebben de erfgoedtool de Koppelaar gemaakt, waarmee je objecten kunt zoeken in twee verschillende bronnen.
Programma Digitaal Erfgoed Bruikbaar
De HackaLOD past in het programma Digitaal Erfgoed Bruikbaar van het NDE. In dit programma werken erfgoedorganisaties samen aan het standaardiseren en met elkaar verbinden van erfgoedinformatie.
Lees meer over dit programmaNieuwe dimensie van energie en denkkracht
‘Door het samenbrengen van creativiteit, kennis en enthousiasme lijkt er een nieuwe dimensie van energie en denkkracht te ontstaan die we bij de gangbare IT-projecten zo vaak missen. Natuurlijk is niet al het werk alleen maar tijdens de HackaLOD gedaan. Teams bereiden zich steeds eerder en serieuzer voor,’ schrijft Enno Meijers, Chief Technology Officer bij het NDE, in het vakblad IP.
Netwerk voor uitwisseling van creativiteit
‘Nog mooier is het om te zien dat de hackers elkaar makkelijker weten te vinden, dankzij het samen beleven van de nacht, het ongemak en het plezier. Vaak blijven ze ook daarna met elkaar in contact. Nog interessanter is het dat de HackaLOD uitgroeit tot een steeds belangrijker moment voor instellingen om hun linked data te presenteren. De hackathon krijgt zo buiten die twee dagen om meer en meer een permanent karakter. En daarin zit de werkelijke waarde: de HackaLOD als “netwerk” voor uitwisseling van creativiteit, enthousiasme en inspiratie om ons digitaal erfgoed nog beter bruikbaar en zichtbaar te maken,’ aldus Enno.