
Podcast Paulus en De Nijs op reis: Zo maakt Erfgoed Leiden en Omstreken digitaal erfgoed groener
Opslag en gebruik van digitale erfgoedcollecties laten een grotere ecologische voetafdruk achter dan je denkt, van serverruimtes tot apparatuur. Wat kun je doen om deze impact te verkleinen? En hoe begin je? Esther Monteiro-Snepvangers van Erfgoed Leiden en Omstreken deelt hun onderzoek naar de IT-impact en concrete plannen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Tineke van Heijst (VHIC) schetst als ‘Green Tech Watcher’ de nationale en internationale ontwikkelingen op dit gebied. Laat je inspireren door de stappen die Erfgoed Leiden gaat zetten.
Luister de podcast via SoundCloud of Spotify.
Wil je meteen aan de slag?
-
- De NDE-netwerkgroep Green IT buigt zich over het vraagstuk hoe de milieu-impact van digitale collecties te verminderen
- De gids Groen doen met digitale data biedt lees-, kijk- en doetips om als erfgoedorganisatie je steentje bij te dragen.
- De gids 42 tips om je erfgoedwebsite te verduurzamen. Praktische oplossingen voor het verkleinen van de klimaatimpact biedt inspiratie om je website te vergroenen.
- Lees de publicatie De CO2-impact van opslag en gebruik van digitaal erfgoed: Met platform Delpher als casus en de bijbehorende Praatplaat CO2-impact opslag en gebruik van digitaal erfgoed.
- Blogs over Green IT en andere informatie vind je in de KIA Community Green IT.
Op de hoogte blijven?
Gerelateerd nieuws
