Verborgen verhalen opdiepen en verbinden: project rondom oral history gestart

12 februari 2025


D

De samenwerkende provinciale erfgoedhuizen (OPEN) en het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis” beginnen een project om organisaties te helpen bij het bewaren en toegankelijk maken van oral history. Dit gaat er gebeuren.


Lastige fase

Veel erfgoedorganisaties zetten ‘oral history’-projecten op waarbij mensen hun verhalen delen over hun leven of specifieke thema’s. Na de eerste resultaten, zoals een tentoonstelling of boek, stokt het project vaak.

De fase van duurzaam bewaren en toegankelijk maken van deze gesproken bronnen blijkt lastig. Het ontbreekt aan tijd en middelen, terwijl juist deze fase van belang is om de vertellingen blijvende betekenis te geven en een plek in de geschiedenis.

Hoe te vergemakkelijken

De samenwerkende provinciale erfgoedhuizen (OPEN) en het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis” gaan – met een bijdrage van het Faro Uitvoeringsprogramma – organisaties helpen om deze fase van documenteren en toegankelijk maken te vergemakkelijken.

Zo liggen er al digitale hulpmiddelen om in audio en/of beeld vastgelegde interviews om te zetten in tekst, maar deze zijn niet algemeen beschikbaar. Ook is niet altijd duidelijk welk collectie-informatiesysteem het meest geschikt is en hoe je dit het beste kunt inzetten.

Onderzoek

De erfgoedhuizen en Sprekende geschiedenis zijn partner in het Netwerk Digitaal Erfgoed en willen deze interviews dan ook beschikbaar stellen op een manier die aansluit bij de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.

De komende 1,5 jaar onderzoeken ze op welke manier lokale en regionale initiatieven kunnen worden ondersteund, met welke systemen erfgoedorganisaties kunnen werken, welke externe termenbronnen geschikt zijn om gesprekken te ontsluiten en of deze moeten worden aangevuld.

Ook wordt gekeken hoe transcriptie- en documentatiesystemen toegankelijk kunnen worden gemaakt voor iedereen die met oral history werkt. Dit leidt tot nieuwe handleidingen en trainingen, breed beschikbare transcriptietools en een termenlijst voor het ontsluiten van oral history bronnen.

Wil je meer over dit project weten? Neem dan contact op met projectcoördinator Myrthe Kroes, myrthe@sprekendegeschiedenis.nl.

Op de hoogte blijven?