Nationale Strategie Digitaal Erfgoed

Digitaal erfgoed voor iedereen makkelijk toegankelijk maken. Dat is het doel van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Zo kunnen mensen erfgoed beleven op een manier die bij hen past.

Wat erfgoed betekent voor de samenleving

Erfgoed vertelt ons waar we vandaan komen en wie we zijn. Het helpt ons de geschiedenis te leren kennen en nodigt uit tot gesprek. Online toegang tot archieven, erfgoedcollecties en verhalen is dan ook belangrijk voor onze samenleving.

Waarom een Nationale Strategie?

Veel organisaties hebben erfgoed digitaal beschikbaar gemaakt, maar deze stukjes geschiedenis liggen verspreid over talloze websites en platforms. Voor wie ernaar zoekt, is het vaak lastig te vinden. Daarom wordt er sinds 2015 gewerkt aan een digitale infrastructuur. Dat is een verzameling van afspraken, standaarden en voorzieningen (zoals het Termennetwerk en het Datasetregister) om dat verspreide erfgoed te verbinden. De Nationale Strategie geeft hierbij de richting aan.

Wie doen er mee?

In het Netwerk Digitaal Erfgoed komen verschillende organisaties samen: van musea, archieven en bibliotheken tot historische verenigingen en erfgoedgemeenschappen. Ook brancheorganisaties, kennisinstituten, onderzoeksinstellingen, leveranciers en adviesbureaus doen mee. Samen met het netwerk heeft het ministerie van OCW de Nationale Strategie ontwikkeld.

Van bron naar gebruiker

De sleutel tot succes ligt bij de bronhouders: de organisaties die collecties beheren. Van groot tot klein, van nationaal tot lokaal. Als zij hun digitale collecties goed ontsluiten, kunnen andere partijen deze informatie verbinden en via apps, websites en andere publieksvoorzieningen beschikbaar maken. Het Termennetwerk helpt hierbij door gestandaardiseerde termen aan te bieden, terwijl het Datasetregister zorgt dat collecties vindbaar worden.

Aan de slag

De Nationale Strategie en bijbehorende agenda voor het netwerk zetten de koers uit voor 2025-2028. Centraal staat het delen van erfgoedinformatie vanuit de bron, met een sleutelrol voor bronhouders. Nieuwe accenten liggen op het gedeelde verleden binnen het Koninkrijk, betere vindbaarheid, duurzame toegankelijkheid van digitaal erfgoed én deelname van eenieder die erfgoed en verhalen wil delen.

Aan de slag met de Nationale Strategie

Onderschrijf de Nationale Strategie

Steeds meer organisaties benutten de kansen van digitaal erfgoed. Het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed biedt vijf principes om samen als netwerk grote stappen te zetten.

Onderteken het manifest

Het drielagenmodel: houdbaar, bruikbaar, zichtbaar

Het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft sinds 2015 gewerkt met een drielagenmodel: houdbaarheid (hoe blijft erfgoed langdurig toegankelijk?), bruikbaarheid (hoe bied je erfgoedinformatie gestandaardiseerd aan?) en zichtbaarheid (hoe vinden gebruikers het erfgoed?).

Deze driedeling bracht focus in de activiteiten van het netwerk. De drie aspecten blijven even belangrijk, waarbij houdbaarheid een belangrijke basis vormt: zonder duurzame toegang geen bruikbaarheid en zichtbaarheid.

De huidige Nationale Strategie combineert deze drie invalshoeken om de samenwerking te versterken en toe te werken naar één dataruimte voor cultureel erfgoed. Meer informatie vind je in de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2025-2028.