Terugkijken: Kennissessie Auteursrecht voor kleine erfgoedorganisaties (2)

8 december 2020


D

e digitaal-erfgoed-coaches van het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseerden op 12 november een tweede online kennissessie over auteursrecht. Wat mag je wel en niet doen met materiaal uit je collectie? En hoe zit het met filmpjes van YouTube? Deze en meer vragen besprak host en digitaal-erfgoed-coach Mieke Heurneman met gastsprekers Maarten Zeinstra en Roosje Keijser.


Groepsportret van een onbekend gezelschap op de binnenplaats van het Muiderslot, ca 1950-1955. Foto: L.H. Hofland CC-BY 4.0 Het Utrechts Archief

Gastsprekers

De kennissessie startte met de basisprincipes van het auteursrecht, verteld door Maarten Zeinstra van IP Squared. Maarten is daarnaast specialist informatiemanagement bij het Noord-Hollands Archief en voorzitter van Open Nederland en Creative Commons Nederland.

Vervolgens vertelde Roosje Keijser, coördinator team beschrijven & verwerven en vakspecialist verwerven particuliere archieven bij Het Utrechts Archief, over de praktijk. Dankzij een slimme aanpak kan Het Utrechts Archief nu 75% van de eigen fotocollectie online tonen – zonder risico’s op auteursrechtelijke claims. In het verslag en de opname op YouTube kun je teruglezen en kijken hoe het archief dit heeft gedaan.

Tot slot kwamen verschillende casussen aan bod. Mag je bijvoorbeeld een klassenfoto uit 1956 van een onbekende fotograaf online plaatsen? En heeft een fotograaf rechten wanneer hij een 3D-object vastlegt?

De documentatie op een rij

Op YouTube: opname van deze kennissessie op 12 november.

Het verslag van deze kennissessie met de regels kort op een rij, de aanpak van Het Utrechts Archief en algemene tips. Ook een aantal verwijzingen naar andere bronnen en antwoord op vijf behandelde casussen in de sessie.

In deze online map: De presentatie die Maarten Zeinstra en Roosje Keijser gebruikten in de kennissessie. Twee versies: één met alleen de slides en één met daarbij antwoord op de casussen in de laatste paar slides (tekst van de antwoorden is hetzelfde als in het verslag).
Documentatie van Het Utrechts Archief, waaronder vijf soorten schenkingsovereenkomsten die zij voorleggen aan degenen (vervaardigers, erven, auteursrechthebbenden) die collectiestukken overdragen en toestemming geven voor gebruik van het overgedragen materiaal op verschillende niveaus (licenties).

Een artikel in Archievenblad van 2018 over de aanpak van Het Utrechts Archief, geschreven door onder meer Roosje Keijser.

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met de digitaal-erfgoed-coach in je provincie.

Terugkijken: Kennissessie over auteursrecht (1)

De digitaal-erfgoed-coaches van het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseerden op 1 juli een eerste online kennissessie over auteursrecht, gericht op kleine erfgoedinstellingen. In deze sessie kwam vooral de grondbeginselen van het auteursrecht aan bod.

Bekijk de kennissessie

Gerelateerd nieuws