Oproep: Deel je ervaringen met AI in de erfgoedsector

20 augustus 2024


W

Wat zijn de juridische kaders rondom kunstmatige intelligentie (AI) in de erfgoedsector? De branchevereniging voor de archiefsector Nederland (KVAN) en het Netwerk Digitaal Erfgoed werken samen aan een kennisdocument over dit onderwerp. En jij kunt hieraan bijdragen.


Foto: ThisIsEngineering via pexels

AI krijgt een steeds grotere rol in de erfgoedsector. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het herkennen van tekst in oude documenten (OCR) en het identificeren van elementen, namen en plaatsen (named entity recognition). Maar denk ook aan het groeiende aanbod van AI-toepassingen van leveranciers en de manier waarop overheden AI-projecten archiveren.

Deze ontwikkelingen roepen juridische vragen op over auteursrecht, databeheer, privacy en de nieuwe AI-wetgeving. Om als sector van elkaar te leren, nodigen Maarten Zeinstra en Marianne Loef, de auteurs van dit document en tevens juridische experts, je uit om je ervaringen, vragen en beleidsstukken over AI met hen te delen. Tegen het einde van het jaar nemen zij jouw input mee in hun publicatie over juridische kaders van AI in de erfgoedsector.

Stuur je bijdrage voor 30 september naar Maarten Zeinstra, info@ip-squared.com, en help mee aan de ontwikkeling van dit waardevolle kennisdocument voor de erfgoedsector.

Op de hoogte blijven?