Met deze handleiding ga je van 0 naar 11.000 gematchte termen in anderhalf uur

13 maart 2023


M

Met de nieuwe functie van het Termennetwerk, een tool waarmee je kunt zoeken in gemeenschappelijke termenlijsten, kun je in bulk data in je collectieregistratiesysteem gemakkelijk matchen met termen, personen en plaatsen. Shannon van Muijden, datamanager bij het Zuiderzeemuseum, deelt haar enthousiasme over deze nieuwe mogelijkheid en roept collega’s in het netwerk op om het ook te gebruiken. Ze heeft er zelfs een handleiding voor gemaakt.


Beeld: Shawn Stutzman via pexels

Je kunt het Termennetwerk gebruiken om er een voor een termen in te zoeken die je invoert in je collectieregistratiesysteem. Maar stel nu dat je ook bestaande collectiegegevens in een bulk van een honderden of  duizenden wilt linken met termen? Dat kan met de nieuwe functie van het Termennetwerk.

Reconciliation

Met deze functie van het Termennetwerk kun je gemakkelijk data in je collectieregistratiesysteem matchen met termen. Hierdoor is het mogelijk om woorden om te zetten naar een duurzame identifier of URI, bijvoorbeeld van ‘Rembrandt’ naar diens URI in de bron RKDartists: https://rkd.nl/nl/explore/artists/66219. Dit unieke identificatienummer is te vergelijken met een ISBN bij boeken en het omzettingsproces wordt ‘reconciliation’ genoemd.

Dankzij deze nieuwe functie is het nu mogelijk om de omzettingen voor een complete dataset geautomatiseerd uit te voeren, waardoor je veel tijd bespaart. Je kunt de zogeheten Reconciliation Service bijvoorbeeld gebruiken in OpenRefine, een gratis opensourceprogramma waarmee je data in je collectieregistratie kunt opschonen, standaardiseren en verrijken.

Handleiding

In haar handleiding laat Shannon zien hoe je met behulp van OpenRefine in anderhalf uur van 0 naar 11.000 gematchte termen kunt gaan. Als collectiebeheerder kun je door het toevoegen van termen informatie verrijken, waardoor gebruikers de informatie beter kunnen vinden.

Data-Doe-Dag 17 april

Ben je benieuwd naar hoe je met het Termennetwerk in je collectiebeheersysteem kunt werken? Of hoe reconciliation met het Termennetwerk en OpenRefine werkt? Kom naar de Data-Doe-Dag en sluit aan bij de workshops.

Data-Doe-Dag

Op de hoogte blijven?