LCRDM ondertekent manifest: ‘We willen samenwerken en kennisdelen’
Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en het Landelijk Coördinatiepunt Research Data Management (LCRDM) delen vergelijkbare uitdagingen. Toch was er weinig samenwerking. Daar komt verandering in. Het LCRDM heeft het Manifest ondertekend. Komend jaar wordt er hard gewerkt aan samenwerking en kennisdeling.
Verschillen en overeenkomsten
‘In de landelijke aanpak van erfgoedcollecties en van wetenschappelijke dataverzamelingen zitten verschillen, maar ook overeenkomsten,’ zegt Ingeborg Verheul, coördinator bij het LCRDM. ‘Dus of het nu gaat om open culture of om open science: samenwerking en kennisdeling tussen het NDE en het LCRDM ligt voor de hand. Daaraan gaan we werken, het komende jaar.’
Samenwerken en van elkaar leren
‘We delen vergelijkbare uitdagingen,’ zegt Marcel Ras, domeinmanager Digitaal Erfgoed Houdbaar bij het Netwerk Digitaal Erfgoed. ‘Het LCRDM ondersteunt onderzoekers bij het zo goed mogelijk omgaan met data. Het Netwerk Digitaal Erfgoed ondersteunt erfgoedinstellingen om goed mogelijk om te gaan met digitale erfgoedinformatie. Toch maken we nog onvoldoende gebruik van elkaar kennis en ervaringen. Nu het LCRDM het manifest heeft ondertekend, slaan we een andere weg in. We gaan samenwerken en van elkaar leren,’ vertelt Marcel.
Meerwaarde voor erfgoed- en onderzoekswereld
‘Tijdens de netwerkbijeenkomst “Kennismaking erfgoed- en onderzoekswereld”, vorige week tijdens de Week van het Digitaal Erfgoed, zagen we al hoeveel overeenkomsten er zijn tussen het NDE en het LCRDM,’ zegt Marcel. ‘De LCRDM-principes “vindbaar, toegankelijk, herbruikbaar, lijken sterk op ‘zichtbaar, bruikbaar en houdbaar” van het NDE. Als je data en collecties combineert, dan zorgt dat voor meerwaarde voor zowel de erfgoed- als onderzoekswereld.’
Virtuele tijdmachine
Tijdens de netwerkbijeenkomst lieten een aantal sprekers zien hoe dat combineren van data en collecties uitpakt. Zo vertelden Claartje Rasterhoff, assistent professor bij de Universiteit van Amsterdam, en Pauline van den Heuvel, archivaris en projectleider bij het Stadsarchief Amsterdam, over de Amsterdam Time Machine. Met deze virtuele tijdmachine kan straks iedereen naar het Amsterdam van eeuwen geleden reizen. De tijdmachine maakt hiervoor slim gebruik van historische en erfgoeddata van bijvoorbeeld erfgoedinstellingen, onderzoekers, en hobbyisten.
Linked open data
Jeroen van der Vliet, senior conservator bij het Scheepvaartmuseum en Sebastiaan Derks, hoofd datamanagement bij het Huygens Instituut vertelden over het Netwerk Maritieme Bronnen. Met linked open data (LOD) willen zij maritiem erfgoed op nieuwe manieren verbinden, verrijken en onbegrensd toegankelijk maken.
NDE-manifest
In het Netwerk Digitaal Erfgoed werken de kunstensector, de creatieve industrie, erfgoedpartijen en vele andere partners samen om erfgoed naar de gebruikers te brengen. De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed met de gezamenlijke doelstellingen vormt hierbij de leidraad. Het manifest is hier een samenvatting van. Staat jouw organisatie ook achter deze uitgangspunten? Laat dit dan zien met behulp van het manifest en sluit je aan bij het groeiende netwerk van organisaties. Stuur een mail naar info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.