Joods Cultureel Kwartier zet ook handtekening onder NDE-manifest

7 april 2021


N

Net als andere musea zit het Joods Cultureel Kwartier allerminst stil nu de deur voor fysieke bezoekers gesloten is. Met het Joods Virtueel Kwartier wordt alles uit de kast getrokken om het publiek betrokken te houden. Van podcasts, virtuele rondleidingen en educatieprojecten tot online evenementen. Ook is dit het moment om de collectie digitaal nog beter op orde te brengen. Ondertekening van het NDE-manifest past bij deze ambitieuze plannen.


Emile Schrijver en Liesbeth Bijvoet ondertekenen het NDE-manifest

Algemeen directeur Emile Schrijver en zakelijk directeur Liesbeth Bijvoet ondertekenen het NDE-manifest

Joodse geschiedenis en cultuur

Onder het Joods Cultureel Kwartier (JCK) vallen vijf erfgoedorganisaties in hartje Amsterdam. Het Joods Historisch Museum, het hierbij horende Kindermuseum, de Hollandse Schouwburg, de Portugese Synagoge en het in 2022 te openen Nationaal Holocaust Museum. Henrike Hövelmann, manager Collecties en Kennis, werkt met haar team aan het zo breed mogelijk beschikbaar stellen van alles wat zij in huis hebben. En dat is veel. ‘Gezamenlijk beheren we zo’n 120.000 objecten, boeken en archieven over Joodse geschiedenis, actualiteit, kunsten, en alles wat daar in de Nederlandse context onder valt,’ aldus Henrike.

Digitalisering, verrijking en presentatie

Het JCK doet mee aan het Deltaplan collectiedigitalisering van de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, waarmee oorlogsmusea en herinneringscentra een inhaalslag maken met de ontsluiting van hun collecties. Henrike: ‘Gelukkig was het merendeel bij ons al goed beschreven. Maar de verrijking met termen uit de WO2-thesaurus is zeker een waardevolle toevoeging ten opzichte van onze eigen thesaurus. Papieren collectiestukken worden in dit deltaplan nu op hoge kwaliteit gedigitaliseerd.’ Grote delen van de collectie zijn nu al online te zien, bijvoorbeeld via de portals Collectie Nederland en Europeana. Straks ook en nóg beter bij het Netwerk Oorlogsbronnen.

Deltaplan collectieontsluiting

Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 (SMH 40-45) heeft samen met Netwerk Oorlogsbronnen een ‘deltaplan collectieontsluiting van oorlogsmusea en herinneringscentra’ ontwikkeld.

In een interview vertelt projectleider Edwin Klijn er alles over

Voor alle lagen

Het JCK vraagt zich voortdurend af hoe ze het digitaal erfgoed zo goed mogelijk kan inzetten om zijn missie te volbrengen. Deelname aan het Netwerk Digitaal Erfgoed kan hierbij helpen, meent Henrike. ‘Wat we aantrekkelijk vinden is dat het netwerk informatie biedt voor alle lagen in onze organisatie. Zo vindt de directie de heldere structuur en visie van het NDE-manifest heel bruikbaar. Een collega volgt nu de cursus Leren Preserveren en weer een ander sluit regelmatig op donderdag aan bij het NDE-vragenuur. Voor ieder wat wils dus.’

Het manifest

In het Netwerk Digitaal Erfgoed werken de kunstensector, de creatieve industrie, erfgoedpartijen en vele andere partners samen om erfgoed naar de gebruikers te brengen.

De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed met de gezamenlijke doelstellingen vormt hierbij de leidraad. Het manifest is hier een samenvatting van. Staat jouw organisatie ook achter deze uitgangspunten? Laat dit dan zien met behulp van het manifest en sluit je aan bij het groeiende netwerk van organisaties.

Op de hoogte blijven?